StoryEditor

Predsjednica Grabar-Kitarović redom hrvatskog pletera odlikovala i Nadicu Barun, majku dvanaestero djece

Piše PSD.
6. veljače 2020. - 12:06
kgkibarun

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je u utorak 4. veljače široki spektar pojedinaca i ustanova koji svojim radom predstavljaju različite skupine i profesije našeg društva kao i one koji žive izvan granica Hrvatske. Među odlikovanima za osobite zasluge u promicanju moralnih i društvenih vrednota u Republici Hrvatskoj Redom hrvatskog pletera je i Nadica Barun, majka dvanaestero djece.

Prema riječima Grabar-Kitarović, odlikovane su osobe koje svojim radom pridonose očuvanju hrvatske kulture i identiteta.

„Čuvarima vjere i duhovnosti zahvaljujemo na svemu što čine u skrbi za čovjeka, za promidžbu humanosti i milosrđa, kao i svim ljudima koji svojim volonterskim radom promiču u svojim sredinama dobrotu i razumijevanje, toliko potrebne današnjem svijetu“, istaknula je Grabar-Kitarović.

„Ovim pisanjem želim Vam preporučiti gospođu Nadicu Barun za visoko državno odličje“, napisao je župnik zagrebačke župe sv. Blaža i povjerenik za pastoral braka i obitelji Zagrebačke nadbiskupije mons. Zlatko Koren u Poticaju za dodjelu odlikovanja Republike Hrvatske. „Učinio sam to nakon dugog poznavanja te nakon temeljitog promišljanja i propitkivanja“, dodao je mons. Koren.

„Život je posvetila odgoju djece – kao pedagoginja i kao majka. Vrijednosti kojima se vodila su uvijek bili vjera u Boga, ljubav prema svojoj obitelji i prema svome hrvatskom narodu. Neprospavane noći, trud, znoj i odricanje bili su njezin stil života. Zato je i toliko plodova. Svojim životom može biti uzor i primjer mnogim ženama, suprugama i majkama“, rekao je mons. Koren.

„Ovo odlikovanje nisam dobila samo ja, već sva moja djeca, snahe, zetovi, unuci i prijatelji jer oni me čine takvom kakva jesam. Hvala svima! Ljubav je osnova života. Vodilje su čovjekoljublje, bogoljublje i naravno domoljublje“, rekla je Nadica Barun, dodavši da „nije bilo lako, ali djeca su bila svjesna poteškoća. Savjesno su prihvaćali svoje obaveze“.

„Na djecu se ne odlučuje. Djecu smo imali iz ljubavi“, istaknula je Barun, a prenio Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Nadica Barun rođena je u Zagrebu 1951., majka je dvanaestero djece, tri kćeri: Marije, Zvonimire i Ane te devet sinova: Josipa, Ivana, Hrvoja, Trpimira, Tvrtka, Domagoja, Mihovila, Krešimira i Branimira. Njih desetero je diplomiralo, od kojih je devetero u braku, a jedan je svećenik. Barun je i baka 31 unučadi; najstariji unuk ima 21 godinu, a najmlađa unuka ima tek koji tjedan.

Suprug Mijo, također profesor i jedno vrijeme ravnatelj gimnazije Lucijan Vranjanin u Zagrebu, preminuo je 2004. u 60-oj godini života, a u trenutku kada je najmlađe dijete imalo 8 godina. U rujnu 1990. kardinal Franjo Kuharić krstio je jedanaesto dijete Nadice i Mije u zagrebačkoj katedrali s počasnim kumstvom prvog Predsjednika RH dr. Franje Tuđmana.

Prilikom dolaska pape Ivana Pavla II. u Mariju Bistricu 1998. o proglašenju blaženim kardinala Alojzija Stepinca, Nadica je sa suprugom Mijom i djecom predala Papi dar Hrvatske biskupske konferencije. Godine 1999. primila je nagradu Majka Grada Zagreba u organizaciji Saveza društava Naša djeca.

Zasluženu mirovinu dočekala je nakon punog radnog staža provedenog u prosvjeti. Ponosna je na obiteljsku klapu u kojoj više od 10 godina pjevaju njezina djeca. U lipnju protekle godine na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu na Večeri mješovitih klapa Klapa Barun osvojila je prvu nagradu publike Zlatni lipin cvit.

misija / ika

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2022 01:54