StoryEditor

Violeta Oršulić iz Metkovića: Otac Ante Gabrić je svetac indijskog Sundarbana, Neretve te cijele Hrvatske

Piše PSD.
30. siječnja 2020. - 12:48
antebeng1

Humanitarnom akcijom „Antinim stazama“ želi se pomoći djeci u Indiji te dovršiti škola u Mariapolli gdje je o. Ante Gabrić djelovao kao misionar. Više o akciji i Danima oca Ante Gabrića u HKR-ovoj emisiji Na valovima dobrote rekla je Violeta Oršulić, pedagoginja u Srednjoj školi Metković te predsjednica udruge Mladi oca Ante Gabrića.

Violeta Oršulić, stručna suradnica pedagoginja u Srednjoj školi Metković te predsjednica udruge Mladi oca Ante Gabrića za Hrvatski katolički radio predstavila je humanitarnu akciju „Antinim stazama“ organiziranu u povodu Dana o. Ante Gabrića, odnosno njegova 105. rođendana.

Srednja škola Metković u zajedništvu s drugim školama, odnosno učiteljima i učenicima te svim ljudima dobre volje, organizira ovu akciju kako bi učenici prve generacije Antine škole imali osigurani obrok, školske torbe i didaktičke materijale. Želja im je također započeti financiranje obrazovanja učenika koji nisu u mogućnosti pohađati školu, izgraditi gornji kat škole te zaboravljenim i nemoćnim udovicama i udovcima, o kojima je otac Ante toliko brinuo, darovati svakome po dva sarija i dva dhotija, odnosno odjeću.

Sluga Božji o. Ante Gabrić rođen je 28. veljače 1915. u Metkoviću te je kao „Misionar ljubavi“ i suradnik Majke Tereze, veliki dio svog života proveo upravo u Indiji, posebice u Mariapolli gdje je djelovao i nesebično darivao svoju ljubav siromasima. U Mariapolli je umro 20. listopada 1988., a kao misionar je djelovao od 1938. do smrti, punih pedeset godina.

„Prije obilježavanja rođendana oca Ante Gabrića (28. veljače) organiziramo Dane oca Ante zajedno sa svim školama. Ove godine ja ću biti na proslavi u Indiji, stoga smo s pripremama krenuli ranije“, rekla je Oršulić spomenuvši se milenijske fotografije oca Ante Gabrića koju su napravili učenici i nastavnici Srednje škole Metković na nogometnom igralištu NK Neretva u suradnji s fotografom Marinom Verajom.

„Fotografija je bila svojevrsni uvod u te Dane i akciju Antinim stazama koju smo pokrenuli da pokažemo što to mi mladi možemo napraviti i kako pridonijeti da oživimo Antine misije u dalekoj Indiji“, navela je Oršulić te rekla više o samoj akciji i Danima oca Ante Gabrića.

„Prošle godine 14. veljače otvorili smo Father Gabric English Medium School, osnovnu školu kod misijske postaje Mariapolli u Kumrokoliju“, rekla je Oršulić te objasnila kako je samo jedan dio škole završen zbog čega je i organizirana ova akcija kako bi se škola mogla završiti te opremiti potrebnom opremom. 

„Odlučili smo i krenuti u Indiju zajedno s nekim učenicima i ljudima dobre volje te do Antina rođendana skupiti potrebna sredstva“, pojasnila je te navela da osim obnove škole žele uključiti i djecu iz obližnjih misijskih postaja oca Ante koja su udaljenija s obzirom da je u Indiji problem prijevoz, ali i činjenica da mnoga djeca, ponajviše djevojčice uopće ne pohađaju školu, već se neke od njih u krhkoj i ranoj dobi od 12 godina moraju udati.

Svi uključeni u akciju nadaju se krenuti malim koracima od obnove, odnosno završetka škole, nabavkom pribora poput ruksaka i bilježnica, a onda kroz vrijeme prikupiti dovoljno sredstava i za bicikle kojima bi učenici mogli ići u školu. Vlč. Silvester Xavier koji je bio kapelan o. Ante podsjeća da ta djeca zapravo nemaju djetinjstvo stoga kaže, kako navodi Oršulić, bit će vremena za bicikle, dajmo im i možda koju klackalicu, igralište, možda pokoju igračku da mogu i uživati jer oni nemaju igračaka. 

Oršulić ističe kako je zapravo sve dobrodošlo jer ta djeca nemaju ništa, počevši od kreveta, odjeće ili sapuna, ali svakako jest najvažnije da se obrazuju. „O. Ante sve je ulagao u obrazovanje i zaista dati obrazovanje djeci je najvažnije kako bi ona mogla ići dalje te sebi i svojoj obitelji donijeti dobro“, rekla je te navela da ne smijemo dopustiti da se misija u Mariapolli, odnosno Marijinom selu, ugasi.

„Ovdje je crkva sagrađena od cementa iz Solina te sve nekako odiše tim našim duhom tamo. Trebamo živjeti tu misiju Mariapolli“, rekla je Violeta Oršulić potaknuvši da se svi ugledaju na o. Antu. „O. Ante Gabrić dao je pedeset godina žrtve za Gospodina, bio je živuća i hodajuća hostija koja je ostavila veliki trag u Indiji i mislim da taj čovjek zavrjeđuje da se pokrenemo, da oživimo njegov duh i da se ubrza proces beatifikacije jer on jest svetac indijskog Sundarbana, ali i svetac naše Neretve i cijele Hrvatske“, istaknula je Oršulić.

Svi zainteresirani koji se žele uključiti u akciju „Antinim stazama“ mogu svoje priloge slati do kraja veljače na žiro-račun udruge Mladi oca Ante Gabrića – broj žiro-računa za uplatu možete pronaći OVDJE.

misija / hkm

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2022 00:54