StoryEditor
Vrthrabro sa škarama

Radikalno orezivanje itekako će im goditi: savjetujemo kako pripremiti biljke za zimski san

17. prosinca 2017. - 10:15

Uzgajivači cvijeća i ukrasnog bilja bilo u lončanicama bilo na otvorenom svoje su ljubimce već spremili za zimu. Istina, zbog duge tople jeseni mnoge su lončanice ostale na balkonima i verandama dulje nego obično, no kako nam meteorolozi najavljuju skoro zahlađenje, trebalo bi ih skloniti u zatvoreni prostor.

Opće vrtlarsko pravilo glasi: dok vam se ne smrzne voda u slavini na otvorenom, ne treba se bojati za ukrasne biljke koje, utopljene, bolje podnose zimu. No, ako ih pravodobno ne zaštitimo, trajnice neotporne na mraz mogu se smrznuti. Oni koji su imali iskustvo da im se brižno uzgajana trajnica preko noći smrzne i listovi joj uvenu znaju kako su bili očajni i kako su teško podnijeli taj gubitak.

No, kako ističu Alice i Brian McGowan u svojem bestseleru "Overwintering Techniques for Keeping Tender Plants Alive Year after Year" (Kako prezimljavaju lončanice), mnoge mrazom pogođene biljke znaju se itekako oporaviti.

Jednostavno, lončanici pogođenoj mrazom nađite primjereno mjesto u sjeni, ili toplo mjesto u unutrašnjosti kuće, a potom joj dajte dovoljno vremena – čekajte i promatrajte, te je nipošto ne zalijevajte. Ako se listovi nakon nekoliko dana ne oporave, grane i stabljiku skratite do zdravog tkiva. Učinite to bez straha, jer će radikalno orezivanje biljkama itekako goditi.

 
Dolaskom proljeća lončanice će biti još raskošnije. Stoga je idealno ako biljke orežete prije nego što ih premjestite na zimovanje: zauzimat će manje prostora, a to je ujedno i prilika da temeljito pregledamo sve listove i vidimo skriva li se među njima neki štetočina kojeg ne bismo smjeli unijeti u zatvoreni prostor.

Za uspješno prezimljavanje biljaka u zatvorenom prostoru ključno je da razumijemo prirodni ciklus zimskog mirovanja. Neke biljke i u zatvorenom nastavljaju rasti i cvjetati i zato im moramo namijeniti topao i sunčan kutak.

Druge prelaze u djelomično stanje zimskog mirovanja pa je za njih pogodno da stoje na sunčanom, iako hladnom mjestu. Naravno, postoje i one koje utonu u dubok zimski san, zato ih treba potpuno drugačije spremiti – bez svjetla, zalijevanja i gnojenja.

Mjesto na sunčanom prozorskom oknu godit će tropskim biljkama kao što su begonije ili amaranthus, pa ako im osiguramo 18 Celzijevih stupnjeva, osjećat će se kao u tropskoj zimi. Na prozorsko okno možemo smjestiti i ukrasnu koprivu. Ako je malo svjetla, možete se poslužiti fluorescentnim svjetlom.
 
Za drugu skupinu trajnica koje zimi ne podnose mraz i djelomično miruju u rastu ugodan će biti i vrlo hladan prostor, recimo nezagrijana veranda, ali mora biti dovoljno osvijetljena. Tu smjestite fikuse zaštićene od propuha i hladnog zraka te ih umjereno zalijevajte. Ako nam fikus zimi objesi lišće, najčešće je uzrok prevelika vlažnost zemlje u cvjetnom loncu.

Treći način spremanja trajnica je tamna konoba ili ostava, gdje se mogu spremiti biljke s izrazitim gomoljima koje neće nastaviti s rastom dok ih u proljeće opet ne zalijete. Kanama, recimo, odgovara tama, ali zahtijevaju vlažnu atmosferu, dok će dalije lakše prezimiti u tamnom, ali vrlo suhom prostoru.

U podrumu mogu prezimiti i neke salvije, anđeoske trube, banane i limunske verbene. Takav okoliš pogodan je i za viseće begonije, koje možemo ostaviti u istom loncu u kojem su bile tijekom ljeta.

Kako sačuvati najomiljenije biljke?

Pelargonije mogu prezimiti u loncu na niskim temperaturama čak i bez puno svjetla pod uvjetom da ih ne zalijevate često, a kad u svibnju zatopli, podrežite ih i obilno zalijte.

Oleandri ne podnose hladna mjesta ni temperaturu od 10 Celzijevih stupnjeva, stoga ih iznesite van tek kad zatopli. Tijekom zime zalijevajte ih minimalno, tek toliko da se zemlja posve ne osuši.

Fuksije možete izvaditi iz zemlje i spremiti ih u sanduk napunjen tresetom ili pijeskom. Podnose hladnoću i ne treba im puno svjetla. Tek u rano proljeće presadite ih, podrežite i zalijevajte na sunčanom i toplom mjestu.

Dalije je preporučljivo izvaditi prije mraza, lukovice okrenuti naopako da se iscijedi eventualna voda te ih zamotati u novinski papir i posuti ugljenom prašinom. Treba ih čuvati u prostoru koji ne mora biti topliji od tri Celzijeva stupnja. Koncem ožujka opet ih treba navlažiti da nabubre i ponovno ih posaditi početkom travnja.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 08:11