StoryEditorOCM

tuga u voćnjacimaUrodom zadovoljni samo turisti: zbog polarne hladnoće i ekstremne suše proizvođači mandarina izgubili su tržišta koja će teško povratiti

7. studenog 2017. - 18:06
Mađarski turisti beru mandarine na ušću Neretve

Ovogodišnjom berbom mandarina najzadovoljniji su neretvanski turistički djelatnici budući je kroz plantaže od Metkovića do Ušća prodefiliralo nekoliko desetaka tisuća inozemnih posjetitelja, koji su na jednodnevni izletima brali mandarine.

Za razliku od prethodnih godina kada je berba u listopadu i studenom bila na vrhuncu ove jeseni kao nikada do sada, početkom studenoga gotovo da i nema mandarina neretvanskim poljima. Posljedica je to drastično smanjenog uroda zbog polarnih hladnoća koje su u siječnju zadesile dolinu Neretve te ekstremno sušnoga ljeta.

Otmu ih gusari, uguraju u lađu i odvezu usred močvare...: naš novinar svjedočio je nezaboravnom putovanju koje spaja turizam i poljoprivredu, a uplašene i začuđene goste ostavlja bez daha i - s vrećom zdravlja

Premda je otkupna cijena mandarina relativno dobra i do četiri kune po kilogramu voćari nisu zadovoljni jer su premale količine.

Sve bi se to dugoročno moglo negativno reflektirati na intenzivnu proizvodnju agruma u Neretvi, jer će se teško povratiti izgubljena tržišta u zemljama Europske unije, koje su se zbog nedostatka neretvanskih mandarina već okrenule agrumima iz Turske i Španjolske.

I dok su voćari nezadovoljni urodom koji je totalno ove jeseni podbacio, a procjene govore da se ubralo manje od trideset tisuća tona, neretvanski turistički djelatnici zadovoljno trljaju ruke.

Ipak najsretniji su inozemni posjetitelji koji uživaju na plantažama mandarina. Na plantažama od Metkovića do Ploča čuju se uglavnom strani jezici, njemački, engleski, francuski, talijanski.

 
Iako većina posjetitelja nikada nije bila na plantaži mandarina a kamoli da je svojom rukom ubrala plodove, vrlo brzo savladavaju samu tehniku berbe. Spretnim okretima ruke i malim škaricama beru žute plodove i spremaju ih u svoje vrećice.

Nakon što su ubrali svoju dozu C vitamina i upoznaju se sa ptičjim vrstama neretvanske delte posjetitelji uživaju u domaćem ručku. Riječ je o specijalitetima doline Neretve, pohanim žabama, brudetom od jegulja, domaćim kruhom ispod peke, što se sve zalijeva kapljicom dobrog domaćeg vina.

Berba mandarina, vožnja močvarom ili Baćinskim jezerima te bogatim ručkom uz degustaciju domaćih rakija, sokova i likera od mandarina i smokava dio je bogate ovdašnje turističke ponude.

Osim jednodnevnih izleta, često se organiziraju i višednevni aranžmani, koji uključuju još detaljnije upoznavanje ljepota doline Neretve, odlaske u obližnje Gospino svetište Međugorje izleti brodom u Neretvanski kanal te posjeti vinskim podrumima na Pelješcu.

– Agro turizam je veliki potencijal produžetka turističke sezone. Sezona je uspješna u čitavoj dolini Neretve, koja je postala turističko odredište. I županija bi se treba uključiti u dodatnu promociju ovoga područja. Mi imamo različitost ponude od neretve do Prevlake, jer berbom mandarina profitirali su i hoteli na makarskom i dubrovačkom području. Ova je nova ponuda koja se nadograđuje, profitiraju i naši poljoprivrednici – zaključio je Jerković.

 

19. travanj 2024 09:34