StoryEditorOCM

nemaju komentaraKako se izigrava Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi: otkupljivači mandarine 'skladište' i ne izdaju otkupne blokove

5. studenog 2018. - 10:39

U dolini Neretve se ne poštuje zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi kada je otkup mandarina u pitanju. Otkupljivači naime, otkupljenu mandarinu od proizvođača tretiraju kao skladištenje, a ne kupoprodaju te na takav način izigravaju Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi koji je na snagu stupio početkom ove godine.

- Rad otkupljivača treba kontrolirati inspekcije jer se na terenu krši zakon. Neka se provjeri rad otkupljivača, koji sklapaju fiktivne ugovore ili ugovore o skladištenju robe čime se zaobilazi zakon, kazao je javno gradonačelnik Metkovića, Dalibor Milan na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća Metkovića.

S primjenom ovoga Zakona nije zadovoljan ni agronom Željko Bjeliš.

- Posljednjih dana dobivamo veliki broj primjedbi od strane proizvođača mandarina na otkupne blokove koje dobivaju od pojedinih otkupnih poduzeća. Žale se na malu kilažu, na veliki otpis mandarina. Na početku berbe smo imali puno primjedbi na vremenski rok koji prođe od dovoza robe do izdavanja bloka, koji je znao biti i više od dva tjedna, što smatramo nedopustivim, rezolutan je Bjeliš.

Ovu problematiku proizvođača trebao je riješiti Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi, međutim, kada govorimo o mandarini u dolini Neretve, on se u velikoj mjeri ne poštuje.

Zakon izrijekom u članku 7. navodi sljedeće:

"Za svaku isporuku poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda u skladu s ugovorom sklopljenim između dobavljača i trgovca ili dobavljača i otkupljivača i/ili prerađivača, odnosno za svaku uslugu povezanu s isporukom poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda mora biti izdan račun ili otkupni blok, u skladu s poreznim propisima".

Na žalost u praksi nije ovako. Neki otkupljivači primaju robu bez odvage, stavljaju je "na uskladištenje" dok im ne zatreba, a treba im odmah, neki zaprimaju robu sa odvagom, dok samo jedan otkupljivač izdaje otkupni blok odmah po prijemu robe, kazao nam je Željko Bjeliš iz prve ruke.

- Što se tiče drugog dijela Zakona, a odnosi se na rok plaćanja od 30 dana, on se u velikoj mjeri provodi, osim kod najvećeg otkupljivača kod kojega taj rok prelazi, pa čak imamo primjedbi da proizvodi od ljetos nisu u cijelosti plaćeni. O svemu navedenom smo izvijestili Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja i Ministarstvo poljoprivrede - naglašava Bjeliš.

On kao i ostali poljoprivrednici u dolini Neretve smatraju da Zakon nije dobar i da je za mandarinu teško provediv, ali da treba raditi na njegovom usklađivanju.

- Na ovu temu smo pozvali i predstavnike Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) da dođu u dolinu Neretve, da vide kako izgleda cjelokupan proces od berbe do pakiranja mandarina, sa ciljem dogovora i usklađivanja Zakona i njegovog provođenja na terenu na obostranu korist, države i poljoprivrednika.

Međutim, u AZTN-u za navedeno nemaju sluha, ali nemaju ni kako kažu sredstava za dolazak u dolinu Neretve. Stoga smo putem e-maila, zamolili našega župana i ministarstvo poljoprivrede da iznađu sredstva u svojim proračunima za ovu namjenu, zaključuje Bjeliš.

Otkupljivači bez komentara

Nitko od otkupljivača sa kojima smo kontaktirali nije želio komentirati Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi i njegovu primjenu na terenu. Ističu da nisu prekršili zakon već da se samo snalaze u nemogućim uvjetima otkupa i prodaje mandarina

19. travanj 2024 04:15