StoryEditorOCM

pomoć je neophodnaApel neretvanskih poljoprivrednika ministru Tolušiću: Dajte nam potpore za pakiranje i plasman!

15. studenog 2018. - 12:19

Poljoprivrednici doline Neretve od Vlade RH traže žurnu pomoć kako bi se ublažili negativni učinci ovogodišnje berbe mandarina. Zaključak je to Udruge proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež" s predstavnicima lokalnih vlasti u dolini Neretve, koji je održan u Opuzenu.

Sastanku su bili nazočni gradonačelnici Opuzena i Metkovića, Ivo Mihaljević i Dalibor Milan, te načelnici Slivna i Zažablja, Smiljan Mustapić i Maja Vrnoga. Premda pozvani, na sastanku nisu bili župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević, dok se je načelnik Kule Norinske Nikola Krstičević ispričao, priopćeno je iz udruge "Neretvanska mladež".

Lokalni čelnici su svojim potpisom poduprli zahtjev Vladi RH za financiranje mjera sprječavanja propasti neretvanske poljoprivrede koji je adresiran Ministarstvu poljoprivrede i resornom ministru Tomislavu Tolušiću.

Kako je istaknuto, neretvanski poljoprivrednici ne traže ništa neuobičajeno niti nemoguće. Njihov zahtjev temelji se na praksi u zemljama EU-a u kojima je zabranjena izravna potpora u poljoprivredi kroz cijenu proizvoda, ali je dopuštena takozvana skrivena potpora kroz koju se sufinanciraju određeni troškovi proizvodnje i plasmana robe. Takvu potporu proizvođačima jabuka godinama daje Poljska i nitko se iz Europske komisije ne protivi tome.

Prema riječima Željka Bjeliša, predsjednika udruge "Neretvanska mladež", od Vlade RH traži se da se u proračun za 2019. uvrste sredstva kojima će se pomoći neretvanskim poljoprivrednicima, jer je ova godina za neretvansku poljoprivredu ionako izgubljena.

- Neretvanski poljoprivrednici, koje podupire i lokalna politika neretvanskih gradova i općina, traže od Vlade RH da u proračunu za sljedeću godinu uvrste 25 milijuna kuna za financiranje unificirane ambalaže za neretvansku mandarinu, 2,5 milijuna za unificiranu ambalažu za neretvansku lubenicu te da se na taj način mandarina i lubenica na policama trgovačkih centara učine prepoznatljivima za krajnjega kupca. Osim toga, traži se vraćanje mogućnosti donacija one mandarine koja teže pronalazi put do tržišta, što je ukinuto ove godine, i to u iznosu od 15 milijuna kuna iz sredstava EU-a. Do sada se mjera doniranja pokazala iznimno dobrom jer su krajnji potrošači u zatvorima, bolnicama i socijalnim ustanovama dobili besplatne neretvanske mandarine koje su zatim proizvođačima plaćene iz fondova Europske unije, navodi Bjeliš.

Sudionici sastanka su suglasni oko toga da njihov prijedlog ne mora biti najbolji mogući i ostavljaju otvorenom mogućnost da Ministarstvo poljoprivrede predloži i bolja rješenja, priopćeno je iz udruge "Neretvanska mladež".

– Mi želimo da naša roba bude prepoznatljiva na policama trgovačkih centara, odnosno da se razlikuje od uvozne robe. Zato predlažemo da nam država sufinancira ambalažu koja će biti jednaka kod svih proizvođača u dolini Neretve, za početak mislimo na mandarinu i lubenicu - pojasnio je Bjeliš, koji je najavio skori odlazak u Bruxelles kako bi se europski parlamentarci upoznali s iznimno lošim stanjem u prodaji neretvanskih mandarina.

Iako su o stanju u neretvanskoj poljoprivredi obavijestili resornog ministra Tomislava Tolušića, odgovor još nisu dobili. Bjeliš ističe da neretvanski poljoprivrednici traže razumijevanje i pomoć od nadležnih institucija RH te žele uvažiti sve prijedloge stručnih službi iz Ministarstva poljoprivrede kako se ovako loša godina ne bi ponovila.

20. travanj 2024 07:23