StoryEditorOCM

prestižna nagrada otišla u OrebićOtvorena najveća vinska manifestacija u Hrvatskoj: unatoč ulaznici od 200 kuna zanimanje je golemo, a za 'vertikalu veličanstvenih' trebalo je izdvojiti čak 2250 kn!

24. studenog 2017. - 17:32

Već godinama sav vinski svijet Hrvatske posljednjeg vikenda u studenom hrli u elegantne dvorane stare zagrebačke dame Esplanade ispunjujući je najboljim vinima iz svojih podruma. Tako je bilo i u petak kada je svečano otvoren 12. Zagreb VINOcom, najveća i najprestižnija vinska manifestacija u Lijepoj našoj.

Na festivalu Zagreb VINOcom tijekom ovog petka i subote okupit će se svi hrvatski vinari koji imaju što pokazati i čim se podičiti.

Biti na festivalu, kojeg već evo 12. godinu za redom izuzetno uspješno organizira prof. Ivan Dropuljić, odavna je postalo pitanje prestiža. Ovdje se sreće, pokazuje i druži sav vinski svijet Lijepe naše, ali i prestižni vinari iz okolnih zemalja, Slovenije, BiH, Srbije i Makedonije.

Gužva je uobičajena, interes vinara i proizvođača vrhunskih delicija za ovaj festival vina i gastronomije iz godine u godinu sve je veći, a ni interes posjetitelja ne jenjava uprkos činjenici da je ove godine ulaznica na veliku feštu u lijepoj staroj Esplanadi dignuta na 200 kuna.

Iz svih najboljih podruma i vinograda Dalmacije stigli su ovamo izvanredni moćni plavci i pošipi, intrigantni crljenci, zavodljive malvasije dubrovačke, vrhunski merloti i caberneti, nježne kujundžuše i bogdanuše, Slavonci i Baranjci se ponose izvrsnim graševinama, silvancima, tramincima, Istrani teranima i malvazijama, Zagorci vrhunskim škrletima...

Gotovo baš sve što se računa u ponos vina Hrvatske (ukupno preko 300 izlagača) može se tijekom ova dva dana kušati u Esplanadi.

 
Direktor i osnivač festivala prof. Ivan Dropuljić posebno je ponosan na brojna popratna vinska i gastro događanja:

- Proteklih godina visoko smo postavili ljestvicu stručnosti prilikom prezentacija, degustacija i stručnih savetovanja. Ove godine naš partner je Rusija i posebno želim istaknuti radionicu vezanu uz vina Rusije koja su našem tržištu vrlo malo poznata. Zahvaljujući veleposlaniku Ruske Federacije u Hrvatskoj Anvaru Azinovu bit će to vrhunsko događanje - rekao je Dropuljić.

Među brojnim zanimljivim radionicama posebno intrigantna je radionica velikih vina iz Château Latour. Moderator Ante Bačić predstavlja vertikalu veličanstvenih Grand Vin - vina iz Château Latour iz Medoca, posjeda s najdužom povijesti od pet slavnih posjeda u Bordeauxu, koji se prvi puta spominje 1389. godine. Radionica je predstavila vina Château Latour berbi od 2004. do 2008., cijena ulaznice na ovu radionicu je bila 2250 kuna i sve su odmah prodane.

Prošle godine VINOcom je u Esplanadi tijekom dva dana posjetilo oko 8000 ljubitelja vina i vrhunske gastronomije, a ove godine se očekuje da će taj rekord biti premašen.

Korta Katarina najbolji podrum Dalmacije

U okviru Zagreb Vinocoma dodjeljene su i nagrade Bijeli grozd. Bijeli grozd je nagrada najboljim vinarijama s turističkog aspekta, a utemeljila ju je 2012. godine udruga za kulturu stola G.E.T.. Za najbolje vinarije glasovalo je više od 500 eno-gastro znalaca i putnika.

Unutar Hrvatske, rezultati su podijeljeni na 4 regije: Bregovitu Hrvatsku, Dalmaciju, Istru i Kvarner te Slavoniju i Podunavlje.

Najboljim vinskim podrumom u Hrvatskoj proglašena je Vinarija Vuglec breg, Škarićevo – Krapina, na drugom mjestu je Vinarija Meneghetti, Bale, a treće mjesto dijele Vinarija Korta Katarina iz Orebića i Vinarija Iločki podrumi iz Iloka.

Najbolji vinski podrum u Dalmaciji je, po dobivenim glasovima, pelješka Vinarija Korta Katarina iz Orebića, na drugom mjestu je također vinarija sa Pelješca Vinarija Saints Hills u Zagrudi, a na trećem mjestu Vinarija Rizman na Komarni.

18. travanj 2024 06:46