StoryEditorOCM

najopasnija bolestNaredba Ministarstva poljoprivrede: prošireno područje primjene mjera protiv zlatne žutice vinove loze

14. lipnja 2018. - 18:15

Ministarstvo poljoprivrede naredbom je proširilo područje provođenja fitosanitarnih mjera protiv zlatne žutice vinove loze u odnosu na prošlu godinu, s ciljem njezina iskorjenjivanja, sprječavanja i širenja na teritoriju Republike Hrvatske, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva.

Zlatna žutica vinove loze najopasnija je bolest vinove loze u Europi. U vinogradima u kojima se pojavi brzo se širi te čini velike štete, koje se očituju u gubitku grožđa i trajnom gubitku zaraženih trsova. Zarazu širi američki cvrčak.

Simptomi se na oboljelom trsu pojavljuju najčešće krajem lipnja, a suzbijanje američkog cvrčka provodi se u dva ili tri tretiranja.
Osim tretiranja, posjednici vinove loze trebaju postaviti žute ljepljive ploče u vinograde početkom srpnja na srednju armaturnu žicu. 

Vinogradari su obvezni pratiti pojavu simptoma koji bi upućivali na eventualnu zarazu zlatnom žuticom te su u slučaju sumnje na zarazu dužni o tome obavijestiti nadležnog fitosanitarnog inspektora ili Zavod za zaštitu bilja.

Važno je da svi vinogradari obave suzbijanje američkog cvrčka u označenom području, ali i nezaraženom području ako se utvrdi njegova prisutnost u vinogradima, matičnim nasadima i rasadnicima vinove loze prema propisanom programu, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Prvi nalaz zlatne žutice vinove loze u Republici Hrvatskoj potvrđen je 2009. godine. Prema podacima o rezultatima laboratorijskih analiza pozitivni nalazi potvrđeni su u 11 županija i to: Koprivničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Karlovačkoj, Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičko-podravskoj, Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj, Međimurskoj, Zagrebačkoj, Istarskoj županiji i Gradu Zagrebu.

Na temelju pozitivnih rezultata laboratorijskih analiza i stručnih mišljenja Zavoda za zaštitu bilja fitosanitarna inspekcija donijela je rješenja o krčenju vinograda ili vađenju i uništavanju pojedinačnih trsova na ukupno 93,47 hektara.

Krčenje vinograda zaraženih zlatnom žuticom i podizanje novih nasada može se financirati EU-ovim sredstvima. Također, svim vinogradarima kojima je naređeno krčenje čitavih vinograda, Ministarstvo poljoprivrede je osiguralo mogućnost potpore. 

"Imamo svjetski poznata vina i vinograde s velikim potencijalom za rast. Moramo zaštiti našu proizvodnju vina, širom otvoriti oči i zajedno se boriti protiv zlatne žutice vinove loze. Vinogradari, slijedite upute, pratite sve promjene u svojim vinogradima i obratite nam se za pomoć i savjet", izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

18. travanj 2024 04:32