Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Vinogradarstvobogat program

Na splitskom Kampusu uspješno održan prvi festival Vino Dalmacije

Piše Maslina
16. travnja 2018. - 18:58
_P1B5004

Pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva turizma i dalmatinskih županija, a u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, Sveučilištem u Splitu i Studentskim centrom Split, u Splitu je 13. i 14. travnja uspješno održan prvi festival Vino Dalmacije, u organizaciji udruženja Vino Dalmacije koje djeluje pri HGK i suorganizaciji Sveučilišta u Splitu te Studentskog centra Split. 

U nazočnosti Vesne Friedl, direktorice Županijske komore Split, dožupana splitsko-dalmatinskog Luke Brčića i rektora splitskog Sveučilišta Šimuna Anđelinovića, i drugih visokih uzvanika, Festival je svečano otvorio Tugomir Majdak, zamjenik ministra poljoprivrede.

Posebnost ove manifestacije je mjesto održavanja, Studentski Kampus, koji je izabran kako bi se promovirao novi studij pri splitskom Sveučilištu, studij Mediteranske poljoprivrede u akademskoj godini 2018./2019. 

Tijekom oba dana održavanja poslovni posjetitelji, ugostitelji, hotelijeri, osiguravateljski i bankarski sektor, akademska zajednica, predstavnici medija i drugi zainteresirani, imali su priliku kušati i uvjeriti se u raznovrsnost i kvalitetu hrvatskog i dalmatinskog vina na temeljima bogate vinske povijesti i još uvijek nedovoljno iskorištenom potencijalu autohtonih sorti te ostvariti direktan kontakt s predstavnicima 40 vodećih dalmatinskih vinskih kuća, nekoliko slavonskih vinara iz gostujuće udruge Graševina Croatica te s proizvođačima prateće opreme za vinogradarstvo i vinarstvo.

Veliki interes iskazan je za zanimljivi prateći program, naročito za besplatne radionice o pošipu, plavcu malom, maraštini, debitu, babiću, kujundžuši, kupažiranim vinima te o medicinskom pogledu na vino, za koje se tražilo mjesto više.

Značajan doprinos organizaciji ove manifestacije iskazala je Hrvatska gospodarska komora koja daje punu podršku vinarima za udruživanje i promotivne aktivnosti na međunarodnom i domaćem tržištu kroz već prepoznatljivu strategiju Udruženja vinarstva HGK Vina Croatia – vina mosaica u cilju brendiranja Dalmacije i Hrvatske kao vinske destinacije u smjeru obogaćivanja turističke ponude, uz stalno podizanje kvalitete vina o čemu svjedoče brojna domaća i međunarodna priznanja. 

#VINO#VINARI#VINO DALMACIJE

Izdvojeno