StoryEditorOCM

osvježavajući skladMladi Korčulanin osvojio zlato na najvažnijem svjetskom vinskom natjecanju: njegov pošip podsjeća na prabaku Nericu koja je sinonim dalmatinskih žena

Piše Dora Mikelić
15. lipnja 2018. - 12:05
Jakša Krajančić

Prvo zlato za Korčulu na Decanter World Wine Awards (DWWA), najvažnijem svjetskom vinskom natjecanju, nedavno je s 95 bodova osvojio mladi vinar Jakša Krajančić iz Čare, odnosno njegov poznati Pošip Nerica 2016.

DWWA je natjecanje važno ne samo zbog velikog broja natjecatelja, već i stručnog povjerenstva koje čine najbolji svjetski sommelieri i enolozi. Ove se godine iz Hrvatske prijavilo se čak 193 etiketa vina, a jedna od tih etiketa prepoznata je kao najbolja, donijevši Korčuli prvo DWWA zlato.

Visokih 95 bodova ozbiljnih Decanterovih stručnjaka osvojilo je mlado, dalmatinsko bijelo vino Pošip Nerica 2016., donoseći u Korčulu priznanje ne samo njegovu autoru, već i ostalim otočnim vinarima i ugostiteljima jer Korčulu predstavlja i kao enološku destinaciju.

Tek kad popijete gutljaj Pošipa Nerice započinje priča o obitelji Krajančić koja se u malom naselju Čara u unutrašnjosti otoka Korčule već generacijama bavi vinogradarstvom, vinarstvom i pekarstvom. Nerica je osvježavajuća i skladna, uravnoteženih kiselina, ali snažnog tijela te zlatnožute boje, nastala u inox bačvama uz kontroliranu fermentaciju i dozrijevanje.

Taj opis zlatnog vina, u doslovnom i prenesenom značenju, podsjeća na Nericu, baku Jakšina oca po kojoj je vinarija dobila ime te čiji se lik s krunom na glavi nalazi na logu brenda. Izrazito vrijedna žena izraženog karaktera, sinonim dalmatinskih žena, koja je svojevremeno na leđima nosila većinu poslova u kući ali i u vinogradu, ostavila je svoje trude potomcima na baštinjenje, donijevši im prepoznatljivost i posebnost.

Po struci slastičar, Jakša se zaljubio u vina kušajući ih sa svojim rođakom, još jednim poznatim vinarom Lukom Krajančićem. Od 2005. počinje se ozbiljnije baviti proizvodnjom vina.

Vinarija Nerica danas ima gotovo tri i pol hektara vinograda u glasovitom Čarskom polju, vinarija je na vrhu mjesta s prekrasnim pogledima na polje, godišnje proizvedu 30 do 40 tisuća boca, a Jakšin brat Mario nedavno je završio Agronomski fakultet. Od početka radova u vinogradu do isporuke vina krajnjem kupcu, cijela obitelj uključena je u sve radove.

– Pošip je predivna, svjetska sorta, bogomdana. Od nje se rade svježa vina, ona odležana vina u hrastovim bačvama, kao i poluslatka vina – tumači Jakša.

Čak 90 posto proizvodnje Vinarije Nerica otpada na pošip, uz Pošip Nericu, samo u najboljim godinama berbe, proizvode još i jako poznati Pošip Mindel, koji se radi sur lie metodom u drvenim hrastovim bačvama od tisuću litara. Mindel je, kaže Jakša, perjanica vinarije, no ne smijemo zaboraviti ni Pošip Slatko, kojem tepaju da je čista esencija pošipa.

Slatko se bere na najboljim predjelima vinograda, posušen na lozi, poslije duge fermentacije na vlastitim kvascima odležat će dvije godine u hrastovoj bačvi.

Proizvode i Rukatac, autohtonu dalmatinsku, bijelu sortu koja u Vinariji Nerica dobija živahni i svježi karakter te fine cvjetne arome, kao i Rose Nericu nježne ružičaste boje od grožđa cabernet suvignona, syraha i plavca malog. Upravo je ovaj rose proglašen jednim od najboljih domaćih rose vina 2017.

Brončani Mindel

Jakša je na DWWA ove godine, osim zlatne Nerice, poslao i poznati Mindel 2015., koji je s 89 bodova osvojio bronzu. Jakša zahvaljuje Siniši Lasanu, poznatom sommelieru, članu cijenjenog DWWA žirija koji mu je sugerirao sudjelovanje na natjecanju te prijatelja, suotočanina enologa Igora Radovanovića, koji mu je podrška i savjetnik. Ističe i distributera Vivat Fina Vina, koji mu je otvorio vrata poznatih restorana i vinoteka diljem Hrvatske.

Jakšini planovi za budućnost su realni, mogli bi čak reći i skromni s obzirom na glas koji ga prati. Želi dovršiti projekt kušaonice iznad vinarije i jednostavno raditi još bolja vina.

16. travanj 2024 07:03