StoryEditorOCM

uspjeh za uspjehomMalvasija je Nikova misica: naš poznati vinar dobio ugledno svjetsko priznanje

8. svibnja 2018. - 17:34
Niko Karaman

Stari Dubrovčani njome su darivali najbolje prijatelje i podmićivali zaklete neprijatelje, a danas je glavna zvijezda međunarodnih natjecanja najviše razine. Ona je malvasija dubrovačka, a on Niko Karaman, konavoski vinar iz Pridvorja koji s tom sortom ne prestaje nizati uspjehe.

Ovaj put u svjetskim razmjerima. Svega nekoliko dana nakon što je njegova Malvasija dubrovačka Karaman 2016. postigla najvišu ocjenu među tzv. vinima sa zaostatkom šećera na nedavnom petom dubrovačkom festivalu vina Dubrovnik FestiWineu, te postala najbolje ocijenjeno vino i laureat u kategorijama: bijelo vino, malvasija dubrovačka, bijelo vino Dubrovačko-neretvanske županije, desertno vino i vino vinogorja Konavle, Karaman se okitio novim globalnim odličjem, zlatom na svjetskom natjecanju "Svijet malvasija". Pohvale stižu sa svih strana, a čestitaju i općinari predvođeni načelnikom Božom Lasićem.

– Kada je veliko zlato stiglo na Dubrovnik FestiWineu, rekao sam kako je takav rezultat mogao doći samo uz veliki rad, trud i odricanje. Taj trud prepoznat je ponovno i na svjetskoj razini. Uvjeren sam kako će i ovaj veliki uspjeh pridonijeti da sva konavoska vina nađu put za vinske karte hotela i restorana, kako u Konavlima, tako i diljem Hrvatske, ali i svijeta – rekao je načelnik Lasić.

 
Na svjetsko natjecanje "Svijet malvasija" prijavljeno je bilo čak 270 uzoraka iz sedam vodećih zemalja – Italije, Grčke, Španjolske, Portugala, Slovenije, Crne Gore i Hrvatske. Malvasija dubrovačka slatka desertna osvojila je ukupno 92 boda od 24 ocjenjivača prema pravilima Međunarodne organizacije za vina.

Karaman je tako za suho vino dobio 86,75 bodova te osvojio zlatnu medalju, a nakon devet godina njegovo vino je ponovno svjetski prvak. Karamanu su 2009. godine dodijeljena 92,25 bodova, što je rekord koji nitko još nije srušio.

Karaman, zaslužan za oživljavanje ove vrijedne sorte, lani se borio s podbačajem berbe: zbog nenadanog mraza u travnju, umjesto 24 tone obrane 2016., godina je završila sa samo 1700 kilograma. No, neovisno o bogatstvu uroda, malvasija dubrovačka, makar i u kapljicama, ostaje na svjetskom tronu. A konkurencija iz drugih dijelova Europe, stalno se potvrđuje, ništa joj ne može.

Loza koja nosi isti genski kod, osim u Konavlima, raste još u vinogorju u Lipariju na Siciliji, na vulkanskom otoku Lanzarotte na Kanarima, blizu Barcelone i na Sardiniji, ali i dalje se kvalitetom ne može nositi s izdašnom konavokom.

Slatka dragocjenost

O dragocjenom vinu Dubrovačke Republike, u tamošnjem arhivu postoje brojni dokumenti, stari i 600 godina. Prvi spomen datira iz daleke 1383. godine, kad poslanik bosanskoga kralja Tvrtka I. Kotromanića traži dozvolu Velikog vijeća za kupnju jedne bačve malvasije. Malvasija dubrovačka bila je protokolarni knežev dar gostima Dubrovnika. Vino u Republici nije bilo u slobodnoj, nego u ograničenoj ponudi, ma koliko kupac bio imućan.

25. travanj 2024 19:03