StoryEditor
Vinogradarstvoponosni na tradiciju

Braća s Pelješca rade vrhunska vina, a ne prihvaćaju nikakve kredite ili poticaje: Nismo nigdje otišli iako su ponude stizale sa svih strana

Piše Niko Perić
4. studenog 2018. - 12:38
Za proizvodnju se koristi stari tisak

Vinograd traži slugu, a vino gospodara - narodna mudrost ovom usporedbom uputila nas je u Potomje na poluotoku Pelješcu, koje je odavno okrenuto lozi i vinu, glazbi i Grku (ne vinu nego nogometnom klubu).

Koliko je samo generacija prošlo kroz ova tri simbola, a zadnjih godina i četvrtim = tunelom do prekrasnih uvala i plaža Borak i Potočine. Dolje more a poviše osunčana strma padina i plavac mali.

Nažalost, u Potomju je skoro svaka druga kuća prazna, razrušena.Ipak,u onima gdje borave barem stariji privuku i mlađe da bi sačuvali staru vinogradarsku djelatnost. Uz poveće daleko poznate vinarije Madirazza i Matuško, gotovo svako domaćinstvo ima manji za svoje potrebe vinski podrum u čijim su vinima spoj sunca, tla i truda.

Svratili smo u manji, gradnjom atraktivni podrum obitelji Antičević kojega vode dva brata, Antun i Niko. Mladi, visoko obrazovani prihvatili su se zaista teškog i odgovornog posla, jer se grožđe bere ručno. Brat Niko je poslovno odsutan dok nam Antun nudi zlatne kapljice vina, poznatog po magičnim svojstvima, a stariji kažu da se koristilo i u medicinske svrhe. Ovo se ne pije, nego žvače, uči nas Antun Antičević.

– Ponosno mogu reći da je naša višegodišnja obiteljska tradicija nastavljena uz zahvalnost tom nasljeđu i ljubavi koja je potekla od babe Marije i dide, pokojnog Ante – kaže njihov unuk Antun.

– Nismo nigdje otišli iako su ponude stizale sa svih strana. Uz svoje profesionalne poslove ljubav prema nasljeđu gradimo sa srcem. Jedino zastupamo našu najrašireniju najpoznatiju sortu plavac mali, iz kojega proistječu suha i polusuha vina plavca i dingača te rukatac, a blizu je zamisao dovesti čuveno bijelo vino grk iz Lumbarde – napominje Antun.

Sve je započeto i traje bratski unazad par godina. Ne prihvaćaju nikakve kredite ili poticaje. Vole da budu sami sebi gazde, malo a svoje.

Njihova vina su već par godina poznata, posebno u splitskoj regiji, gdje su prihvaćeni kao vrsni vinari s vrhunskim proizvodom.

Prepoznali su ih zadnje godine i u Korčuli. Antun koji je obišao cijeli svijet kao pomorac logično zaključuje: "Iskustvo i putovanja su nam pokazala da sami gosti kad putuju u tuđe krajeve očekuju da kušaju na svojim nepcima tradicionalne gastro proizvode i tradicionalne sorte vina".

Na stolu za kušanje Dingač Antičević Selection koji se proizvodi isključivo za obitelj i prijatelje. Napustili smo konobu Antičević razmišljajući što je izrekao Bela Hamvas: "Na koncu ipak ostanu samo dvojica, Bog i vino".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. ožujak 2021 17:12