StoryEditorOCM

PromoPomozite svojim maslinama, voćkama i vinovoj lozi nakon mraza

Piše PROMO
21. travnja 2021. - 17:07

Travanj je, u meteorološkom smislu, jedan od najživopisnijih mjeseci. Vrijeme je općenito vrlo promjenjivo, da se ponekad najbolje opisuje pridjevom čudno, o čemu najbolje svjedoče mnoge narodne izreke.

“Koliko je u godini dana, toliko je u travnju vrimena”,  

“Ako u travnju ne pada i kiša i snig i krupa, padat će u SVIBNJU."

Travanj je mjesec koji još uvijek zna poprimiti zimska obilježja. I sami smo svjedoci takvog prevrtljivog vremena u proteklih desetak dana.

Velike oscilacije  temperatura  od -4,5°C do  +18°C   te snijeg, mraz, sunce kiša….. tjeraju nas na razmišljanje, kako od posljedica smrzavanja zaštiti svoje maslinike, voćnjake, vinograde, povrtnjake.

image
Mraz vrlo negativno utječe na cvjetove voćaka, uništava pupove i sprječava oprašivanje i oplodnju.

Mraz vrlo negativno utječe na cvjetove voćaka, uništava pupove i sprječava oprašivanje i oplodnju. Rezultat navedenog vidi se kroz velike gubitke u prinosu.

Uslijed klimatskih promjena uvjeti za uzgoj niti jedne vegetacijske sezone nisu isti, a u zadnjih nekoliko sezona velike štete od niskih temperatura i mraza zabilježene su u mnogim proizvodnim nasadima. Mnogi poljoprivrednici nisu se opravili od prošlogodišnje štete koja je nastala zbog djelovanja mraza i niskih temperatura i koja je pojedine proizvođače dovela na sam rub egzistencije. Ovisno o mikrolokaciji, vrsti i sorti, štete nastale djelovanjem mraza i niskih temperatura procijenjene su na 70 do 100% od ukupne biljne proizvodnje.

Jedan od najučinkovitijih proizvoda na tržištu koji pomaže biljkama prebroditi navedene stresne uvjete je biostimulator AMALGEROL® ESSENCE.

AMALGEROL® ESSENCE se  koristi u vinovoj lozi, voćkama, maslinama, krumpiru, povrću te ostalim poljoprivrednim kulturama.

Naša preporuka je koristiti AMALGEROL® ESSENCE prije nadolazećeg stresa (niska temperatura, smrzavanje) u dozi od 2 l/ha (20 ml u 10 litara vode), te drugo tretiranje obaviti nakon stresa u dozi 2 l/ha (20 ml u 10 litara vode). Na taj je način biljka preventivno i kurativno zaštićena od nepredvidivih vremenskih uvjeta koji su nam najavljeni u narednim razdobljima.

Ako ste propustili odraditi preventivno tretiranje prije nadolazećeg stresa, te primjenjujete sredstvo nakon njega, preporuka je primijeniti AMALGEROL® ESSENCE u količini 3 l/ha (30 ml u 10 litara vode).

Važno je naglasiti da je kompatibilan sa većinom sredstava za zaštitu bilja.

image
Jedan od najučinkovitijih proizvoda na tržištu koji pomaže biljkama prebroditi stresne uvjete

Ukoliko do sada niste zaštitili svoje masline od paunovog oka, preporučamo ga istovremeno primijeniti sa sredstvom SYLLIT 544 SC u količini 1, 25 – 1,65 l/ha (125-165 ml/ 1.000 m2/ 100 litara vode).

Prednosti upotrebe AMALGEROL® ESSENCE biostimulatora u poljoprivrednoj proizvodnji:

• Pružanje brže regeneracije od nastalog stresa preživjelim pupoljcima i biljkama nakon mraza

• Štiti od stresa uzrokovanog vremenskim prilikama, nepovoljnih učinaka kemijskih sredstava i stresa uzrokovanog nepovoljnim svojstvima tla

• Jača korijenski i imunološki sustav

• Osigurava siguran i stabilan prinos u svakoj situaciji

• Organsko tekuće gnojivo na bazi biljnih hormona, biljnih ekstrakata, aminokiselina, antioksidanata, alginata, organskog ugljika (C), organskog kalija (K) i dušika (N).

Osim upotrebe u konvencionalnoj poljoprivredi, certificiran je za primjenu i u ekološkoj proizvodnji.

AMALGEROL® ESSENCE dostupan je u pakiranju od 1 L i 5 L.

SAVJETODAVNA SLUŽBA

Ante Grubišić, dipl. ing. agr., mob. 098335 702, besplatni telefon 0800467467

Cromos agro d.o.o.

Ovaj članak je savjetodavnog karaktera.“Upotrebljavajte sredstva za zaštitu bilja sigurno. Prije uporabe uvijek pročitajte upute za uporabu i informacije o sredstvu priložene uz proizvod.”

image
Chromos agro d.o.o.
25. travanj 2024 01:00