StoryEditorOCM

koristan postupakEvo kako testirati pH razinu tla u samo četiri jednostavna koraka

Piše Dom i dizajn
21. siječnja 2022. - 14:32

Uspješni vrtlari zabilježili su ispitivanje tla kao najučinkovitiji korak prema boljem vrtlarstvu koje ujedno i štedi novac. Test tla pokazuje pH vrijednost vašeg tla (relativnu kiselost ili lužnatost), što utječe na to koliko dobro biljke preuzimaju hranjive tvari i uspijevaju. pH tla kreće se od 1,0 (jako kiselo) do 14,0 (jako lužnato), pri čemu je 7 neutralno, piše Dom i dizajn.

U kišnim područjima tlo je obično kiselije; u pustinjskim područjima tlo je alkalnije. Tlo u tim područjima često treba mijenjati kako bi se omogućilo napredovanje šireg spektra biljaka.

Za podizanje preniskog pH (kiselog): Dodajte vrtno vapno, dolomitni vapnenac ili drveni pepeo.

Za smanjenje previsoke pH vrijednosti (alkalne): Dodajte hortikulturni sumpor, kompostirano hrastovo lišće ili borove iglice.

Evo kako ispitati pH vrijednost tla.

Trebat će vam:
Lopatica
Ravna posuda
Staklenka
Žlica
Komplet za ispitivanje tla
Destilirana voda

Nakon što prikupite potrebne alate i materijale slijedite sljedeće korake:

Prikupiti tlo

Za početak skupite zemlju sa šest različitih područja oko vašeg vrta, koristeći lopaticu. U svakom području iskopajte 15 centimetara duboko kako biste uklonili površinske uzorke tla, pazeći da ne skupljate korijenje, malč ili kamenje. Trebat će vam samo jedna čajna žličica zemlje sa svakog područja.

Pomiješajte uzorke

Da biste dobili prosječan uzorak tla velike površine, pomiješajte malo iz svake hrpe zemlje u ravnoj posudi ili drugom čistom spremniku slične veličine. Svakako razbijte velike nakupine pomoću lopatice.

Savjet za testiranje vrta: Pokušajte ne dirati uzorke tla golim rukama. Ulja iz vaših prstiju mogu poremetiti pH ravnotežu u tlu, čime utječu na ishod vašeg ispitivanja tla.

Pomiješajte zemlju i prašak za ispitivanje

Upotrijebite žlicu da uzmete uzorak zemlje i stavite ga u bočicu s kompletom za ispitivanje tla. Trebat će vam samo mala količina zemlje — tek toliko da se napuni do naznačene linije. Uzmite jednu od kapsula iz kompleta za ispitivanje tla i pažljivo je otvorite. Prašak ispraznite u bočicu za ispitivanje tla.

Dodajte vodu

Zatim dodajte vodu u svoju bočicu s uzorkom zemlje pomoću plastične kapaljke koju ste dobili u kompletu. Koristite destiliranu vodu da testirate svoje tlo; voda s aditivima može promijeniti rezultate vašeg ispitivanja tla. Napunite bočicu za ispitivanje tla vodom dok ne dođete do isprekidane linije. Stavite poklopac na bočicu s priborom za testiranje i snažno protresite tako da se zemlja, prašak za ispitivanje i voda pomiješaju.

Da biste procijenili rezultate, ostavite protresenu bočicu da odstoji 1 do 2 minute, dopuštajući tekućini da se slegne i poprimi boju. Boja vaše tekućine će odrediti na kojoj je pH razini vaše tlo (pogledajte vodič za vaš komplet za testiranje tla). Za najbolju procjenu boje, držite bočicu na suncu, piše Dom i dizajn.

24. travanj 2024 15:55