StoryEditorOCM

oporba kritizira zakonU Saboru žestoka rasprava o poljoprivrednom zemljištu: 'Omogućujete prodaju strancima!'; 'U svom selu bit ću pravi baja dok na ugar kupim poticaja!'...

31. siječnja 2018. - 17:02

Saborska oporba žestoko je u srijedu kritizirala konačni prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu tvrdeći kako ne daje prednost obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG), no ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić čudio se, kako je rekao, njihovoj amneziji s obzirom na to da su glasovali za aktualni SDP-ov zakon koji prednost daje 'velikim igračima'.

"Bojim se da će i ovaj zakon pogodovati velikima", upozorio je u raspravi SDP-ov zastupnik Alen Prelec.

Podsjeća da se u jednom od članaka ističe kako pravo prvenstva na javnom natječaju imaju fizičke i pravne osobe koje su sudjelovale u natječajima slijedećim redoslijedom, nositelj OPG-a ili vlasnik poljoprivrednog obrta ili pravna osoba u rangu mikro i malih poduzeća.

No, napominje i kako po Zakonu o računovodstvu poduzetnici se u mala poduzeća svrstavaju s do 30 milijuna kuna aktive te do 60 milijuna kuna prometa i 50 zaposlenih te drži kako tu mogu ući gotovo sva velika poduzeća.

S njim se slaže i zastupnik HSS-a Davor Vlaović.

"Nije dobro što je OPG u istom rangu s malim i mikro poduzećima jer malo poduzeće je do 50 zaposlenih i do 10 milijuna eura prometa. Mislim da OPG ne može konkurirati takvom gospodarstvu i ako želimo zaštititi OPG onda mora imati prednost", poručio je HSS-ovac.

Bulj: Omogućujete prodaju zemljišta strancima

"Ovim zakonom na mala vrata omogućujete prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta umjesto da se tretira kao imovina od posebnog nacionalnog interesa. Tim zemljištem treba gospodariti u cilju povećanja proizvodnje koja će biti konkurentna uvoznoj. Izbacite iz prioriteta mala poduzeća i nemojte da se čačka po njima pa da se utvrdi da su to sponzori HDZ-a. To bi stvarno bilo ružno da o tome pričamo", pozvao je SDP-ov Damir Tomić.

Prioritet bi, kaže, trebali imati sadašnji posjednici, stočari bez zemlje, mladi. "A kad govorimo o domicilnom stanovništvu, ne može se dogoditi da u vašoj županiji, u općini gdje se dodjeljivalo 485 hektara zemlje i bilo je domicilnih stanovnika koji su trebali dobiti tu zemlju, dobije ju tvrtka iz Istre", poručio je Tomić.

Mostovca Miru Bulja brine što zakon omogućava da stranci kupuju zemlju poslije 2020. "I to poljoprivredno zemljište u privatnom vlasništvu. Sada kada smo iselili seljaka, kada smo novac koji je trebao otići OPG-ovima otišao tajkunima koji su gospodarski sustav Hrvatske i poljoprivrede slomili, imamo poljoprivredno zemljište koje će kupiti stranci", upozorio je.

 
Njegov stranački kolega Tomislav Panenić razočaran je jer je, kaže, propuštena prilika da se napravi agrarna reforma. "Morate priznati da su OPG-i četvrti prioritet", zamjerio je Panenić.

Žagar: U svom selu bit ću pravi baja dok na ugar kupim poticaja!

Branimir Bunjac (Živi Zid) podsjeća na kritike udruga voćara i povrćara koji tvrde kako bi prema programu ruralnog razvoja njihovi sektori trebali biti prioritetni, a u zakonu ta načela nisu usvojena.

"Tvrde da u Hrvatskoj povrćarstvo i voćarstvo pokriva samo do 60 posto potreba, da je potrebno proizvodnju povećati, ali nažalost, imamo stalnu tendenciju pada proizvodnje, pa se onda čude zbog čega im ovaj zakon ne omogućuje da dobiju prioritetni status", pitao je.

Nezavisni zastupnik Tomislav Žagar pak upozorio je na na zlouporabu poticaja. "Postoje slike voćnjaka u kojem rastu bagremi", istaknuo je, a svoje tvrdnje potkrijepio bećarcem: "U svom selu bit ću pravi baja dok na ugar kupim poticaja!"

Resorni ministar Tomislav Tolušić poručio je oporbi da pati od amnezije jer su glasovali za SDP-ov zakon "koji je dao prednost velikim sustavima i igračima, dok ovaj zakon daje prednost OPG-ima".

"Zakon pokušava popraviti puno nelogičnosti u dosadašnjim zakonskim propisima i, nadam se, dovesti do efikasnijeg upravljanja državnim poljoprivrednim zemljištem i u jednom segmentu i zapuštenim privatnim poljoprivrednim zemljištem", rekao je Tolušić.

Konačnim prijedlogom zakona o poljoprivrednom zemljištu vraćaju se ovlasti raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu jedinicama lokalne samouprave.

Lokalne će jedinice raspisivati natječaje za zakup ili prodaju, a u postupak kontrole cijelog postupka uključeno je Državno odvjetništvo.

Agencija za poljoprivredno zemljište se ukida, s obzirom da raspolaganje njime prelazi u nadležnost općina i gradova.

Vraća se pravilo domicilnosti: zemlja se raspodjeljuje poljoprivrednicima s lokalnog područja, čime se potiče ostanak poljoprivrednika na tim područjima.

Državno će se zemljište moći dati u zakup na 25 godina, što se može produžiti na još toliko, a prioritet pri dodjeli imat će stočari kojima nedostaje vlastite zemlje.
25. travanj 2024 11:10