StoryEditorOCM

objavljen pravilnikPodaci o tome tko koristi državno poljoprivredno zemljište od sljedećega tjedna bit će javni

23. veljače 2018. - 15:20

Podaci o tome tko koristi državno poljoprivredno zemljište od sljedećega tjedna bit će javni, jer je tako propisano Pravilnikom o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta, koji je objavljen u "Narodnim novinama", priopćilo je u petak Ministarstvo poljoprivrede.

Pravilnik omogućava javnu objavu podataka o ARKOD parceli, uključujući naziv poljoprivrednog gospodarstva koji koristi parcelu. 

Pravilnikom se omogućava upis državnog poljoprivrednog zemljišta u ARKOD samo uz pravno valjanu dokumentaciju o vlasništvu/posjedu, uz iznimku upisa privatnog zemljišta bez dokaza o vlasništvu/posjedu, ali uz obvezu dokazivanja obavljanja poljoprivredne aktivnosti na parceli putem "geotagiranih" fotografija, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

U ARKOD se mora upisati svo zemljište bez obzira koristi li netko za to zemljište potporu (izravna plaćanja) ili ne. 

Pravilnikom je uvedena i šifra korištenja za privremeno neodržavane poljoprivredne parcele utvrđene kontrolom na terenu. Na taj će se način, tvrde u Ministarstvu poljoprivrede, spriječiti podnošenje zahtjeva za potporu za neodržavanu parcelu dok korisnik ne dokaže obavljanje poljoprivredne aktivnosti na njoj.

Ako poljoprivrednik ne dostavi dokaz da je na parceli proveo određenu poljoprivrednu aktivnost u razdoblju od dvije godine, parcela će se brisati iz ARKOD-a. 

Pravilnikom se uz to, kako se navodi, unapređuje i pojednostavljuje sustav na temelju nalaza kontrole na terenu, ograničava zlouporaba i špekulacija prilikom upisa poljoprivrednog zemljišta u ARKOD, omogućuje se bolja kontrola korištenja, transparentnost sustava te javna objava korisnika svih ARKOD parcela.

"Ovaj pravilnik je prvi korak prema transparentnom i pravednom sustavu praćenja korištenja poljoprivrednog zemljišta i potpora koje se na njega ostvaruju", izjavio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Prema njegovim riječima, oko 100 tisuća poljoprivrednih proizvođača u sustavu je izravnih plaćanja, a gotovo je isto toliko onih koji zemlju za koju dobivaju potporu koriste na primjeren način.

"Nažalost, dovoljan je samo jedan loš primjer da se poljulja povjerenje u sustav. Zato smo odlučili učiniti sustav korištenja poljoprivrednog zemljišta transparentnim i dostupnim javnosti  jer je osim bolje kontrole trošenja javnih sredstava, najvažnije održati povjerenje u naše poljoprivredne proizvođače i u sustav koji ih prati", rekao je Tolušić.

ARKOD je nacionalni sustav identifikacije zemljišnih parcela, odnosno evidencija uporabe poljoprivrednog zemljišta. Nadogradnja je Upisnika poljoprivrednih gospodarstava, koji je temeljna evidencija koju Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju koristi za dodjelu potpora.

19. travanj 2024 01:52