StoryEditorOCM

pomoć iz bruxellesaPicula zbog bakterije traži od Europske komisije novac za hrvatske maslinare

Piše PSD.
30. travnja 2015. - 15:42
eurozastupnici9-190914

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula zatražio je od Europske komisije dodatna sredstva za hrvatske maslinare zbog prijetnje zarazom bakterijom Xylella fastidiosa, koja je uvezena u EU i zbog koje će biti posječeno 11 milijuna stabala na jugu Italije, priopćeno je iz njegova ureda.

Za ovu smrtnosnu zarazu nema adekvatnog lijeka i ona se nezaustavljivo širi, zbog čega je Picula pozvao Europsku komisiju da odobri dodatni sredstva maslinarima kako bi se barem djelomično ublažili golemi financijski gubici maslinara i uljara u prošloj godini. Uz to je potrebna i učinkovitija mjera kontrole uvoznih proizvoda.

"S obzirom na to da bolest prenose kukci, ugroženi su maslinici susjedne Hrvatske i ostalih mediteranskih zemalja", rekao je Picula u Strasbourgu.

Istaknuo je da je bolest maslinove muhe lani već dovela do pomora proizvodnje u Hrvatskoj koja je iznosila svega 10-15 posto prosječne godišnje proizvodnje.

"Uz zaostale kukuljice maslinove muhe i širenje bolesti paunovog oka, prognoze su jednako loše i za ovu godinu", zaključio je Picula.

Iz Komisije su poručili da će pronaći način kako financijski pomoći maslinarima, kroz programe ruralnog razvoja ili Horizon 2020.

HINA

Marijana Petir: Proces mora biti transparentniji

Na plenarnoj sjednici održanoj u četvrtak u Strasbourgu, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir u raspravi o epidemiji bakterije Xylella fastidiosa koja napada stabla maslina, tražila je da Europska komisija i Vijeće iznađu način za adekvatno obeštećenje proizvođača maslina, jer kako je naglasila, „jedino tako ćemo biti sigurni da će svatko poduzeti sve potrebne mjere kako bi se spriječilo daljnje širenje bolesti“.

Posljednjih godina europski maslinari proživljavaju turbulentno razdoblje. Od rekordnih berbi do suša, poplava i različitih drugih pošasti. Pojava bolesti uzrokovane bakterijom Xylella fastidiosa u Italiji te mogućnost širenja bolesti i na masline susjednih zemalja, izaziva strah.

Petir je rekla da Europska komisija govori kako radi s državnim i lokalnim vlastima, no nije jasno koje su to preventivne mjere i mjere suzbijanja bolesti poduzete kako bi maslinari na vrijeme znali pravilno postupati u slučaju pojave bolesti. Stoga je zatražila da taj proces bude transparentniji i da svima bude jasno što se čini i što je još potrebno napraviti.

Petir je rekla da na sreću, u Hrvatskoj nema pojave te bolesti.

„Hrvatski maslinici, a neki stari i više od 1000 godina, povijesno su i kulturno nasljeđe, svjetska baština. U okruženju čistog mora i surovoga golog kamena, hrvatski maslinari stoljećima proizvode ekstra djevičansko maslinovo ulje. Cilj nam je takvu proizvodnju sačuvati, stoga tražim primjenu strogih fitosanitarnih mjera i informiranje građana kako bi se spriječio prijenos bolesti prenošenjem biljaka između država članica“, rekla je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

http://petir.eu

Dubravka Šuica: Poduzeti hitne mjere

"Zabrinjava me ova mjera sječe stabala koja je između ostalog prijetnja krajobrazu i pejzažu, a istovremeno me brine i kako Komisija namjerava nadoknaditi troškove pogođenim uzgajivačima? Moramo se usredotočiti na sredstva iz ''Obzora'', odnosno ''Horizonta," izjavila je u četvrtak hrvatska eurozastupnica Dubravka Šuica na plenarnoj sjednici, te još jednom zatražila odgovor Europske komisije i pitala:

''Postoji li već spremno rješenje kako nadoknaditi troškove malim proizvođačima uzrokovane sječom stabala?''

Xylela fastidiosa je postala ozbiljna prijetnja ne samo jugu Italije nego i ostalim zemljama u kojima je maslinarstvo važna grana poljoprivrede, pa tako i Hrvatskoj. Posebno zabrinjava činjenica da vinova loza i agrumi mogu biti prijenosnici ove bakterije.  

"Podatak o 45.000 domaćinstava koji se u Hrvatskoj bave maslinarstvom i proizvodnjom ulja, a koji su ugroženi zbog drugih bolesti i posljedično slabog uroda treba respektirati i poduzeti preventivne mjere. Pozdravljam dugoročne mjere koje Komisija poduzima u području istraživanja aktivirajući program ''Obzor'', ali puno je važnije zbog naše zajedničke odgovornosti poduzeti hitne mjere kako se bolest ne bi proširila i na drugu obalu Jadrana, ali i diljem Mediterana", zaključila je Šuica. 

MASLINA

19. travanj 2024 08:40