StoryEditorOCM

kako zaustaviti širenje?Opasna bakterija: EU bez dogovora o spašavanju maslinika na jugu Italije

Piše PSD.
30. ožujka 2015. - 19:59
bakterija

Države članice EU-a podijeljene su o tome kako zaustaviti širenje opasne bolesti kojom su pogođene masline na jugu Italije, zbog koje će se možda morati uništiti gotovo milijun stabala, kazali su europski dužnosnici.

Stručnjaci 28 država članica razmotrili su na sastanku u Bruxellesu prošli tjedan mjere za zaustavljanje širenja bolesti uzrokovane bakterijom Xylellom fastidiosom, no "nikakva odluka" nije donesena jer nije bilo konsenzusa, rekao je jedan dužnosnik, prenosi EurActiv.

Italija je drugi najveći proizvođač maslinovog ulja u EU-u poslije Španjolske.

Prije nego se dogovori zajedničko stajalište, "potrebni su pregovori, promišljanje i rasprava", rekao je dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Bolest je izbila u listopadu 2013. i nije se proširila na druge zemlje, no Francuska i Španjolska zauzimaju se za drastične mjere strahujući za svoje maslinike, kao i vinovu lozu i agrume, koji također mogu biti zaraženi tom bakterijom koju prenosi insekti, kazali su dužnosnici.

No Italija tomu nije sklona jer se vlasnici maslinika protive uništavanju višestoljetnih nasada.

"Italija sama ne može blokirati odluku" jer se glasuje većinom, rekao je dužnosnik.

Italija je uspostavila sanitarni kordon oko površine od 241.000 hektara u južnoj regiji Apuliji koja je jedina u EU pogođena tom bolešću, zbog koje se masline postupno osuše i za koju nema lijeka.

EU navodi da su istraživanja pokazala da je bakterijom zaraženo najmanje 10 posto od gotovo 11 milijuna maslina na području najteže pogođene pokrajine Lecce u Apuliji.

Jedan europski dužnosnik rekao je za EUobserver da se zaražena stabla u karanteni moraju srušiti.

"Ne smije se oklijevati, odmah ih treba srušiti", rekao je, dodajući da je nužno žrtvovati 10 posto stabala "koja ionako umiru" kako bi se spasilo preostalih 90 posto.

Talijansko udruženje Peacelink skreće, međutim, pozornost na znanstvena istraživanja koja štete na maslinama pripisuju i drugim čimbenicima osim te bakterije.

"Europska komisija mogla bi osuditi na smrt cijeli ekosustav Apulije" na osnovi pogrešnih istraživanja, smatraju.

Organizacija se poziva na istraživanja znanstvenika Sveučilišta u Foggi, koji smatraju da je osnovni uzrok bolesti prethodna gljivična infekcija koju se može izliječiti bez rušenja stabala.

"Više od 500 stabala maslina, tretiranih protiv gljivica, oporavilo se i zdravo je od proljeća 2014.", navodi se u pismu organizacije Europskoj komisiji.

Antonia Battaglija, predstavnica Peacelinka u Bruxellesu, sugerira da pogrešno uvjerenje da bi EU mogao kompenzirati poljoprivrednike "milijunima eura" potiče apetite mjesnih političara da provedu plan rušenja stabala, nadajući se da bi im europska sredstva mogla pomoći u prikupljanju glasova na regionalnim zborima 31. svibnja.

Dodaje da joj je kazano da će Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA), prije nego EU donese konačnu odluku o tom pitanju, savjetovati Komisiju o utemeljenosti informacija koje je prikupila njezina organizacija.

EFSA je u siječnju ocijenila da "nema indikacija da je uništavanje stabala sigurna opcija" i preporučila "nastavak i intenziviranje istraživanja o domaćinima, epidemiologiji i kontroli" epidemije na Salentu.

(Hina)
Foto: www.iltaccoditalia.info

18. travanj 2024 13:00