StoryEditorOCM

brendiranje proizvodaNeretvanskoj mandarini putovnica za Europu

12. studenog 2018. - 09:35

O brendiranju neretvanskih mandarina i prednostima koje taj postupak izravno donosi proizvođačima, porazgovarali smo s Anom Marušić Lisac iz tvrtke "Biotechnicon", koja se uspješno bavi certificiranjem poljoprivrednih proizvoda.

Koliko je vaša tvrtka izdala certifikata za neretvansku mandarinu?

– "Biotechnicon" je ovlašteno i akreditirano kontrolno tijelo za kontrolu proizvoda koji nose oznaku izvornosti i zemljopisnog podrijetla od 2006. godine. Radimo na području čitave RH, zapošljavamo jedanaest stručnjaka za kontrolu, te posjedujemo potrebnu tehničku i kadrovsku opremljenost za provedbu aktivnosti koje su nam povjerene. Ostvarujemo dobru i održivu suradnju s nizom proizvođača zaštićenih proizvoda, te certificiramo 21 proizvod sa zaštitom, od maslinovih ulja do mesnih proizvoda.

Područje zaštićenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda je regulirano područje, što znači da postoji zakonska regulativa i provedbeni propisi, koji uređuju kako se proizvod štiti, kako se argumentira povezanost kvalitete proizvoda sa zemljopisnim svojstvima određenog područja, te na koji način se osigurava stalna usklađenost proizvodnje s navodima iz specifikacije proizvoda po kojoj je proizvod zaštićen. U prošloj sezoni je certifikat izdan poduzeću "Frigo Bonsai", koji je otkupljivao neretvanske mandarine od svojih kooperanata, kod kojih je kontrolama utvrđena sukladnost proizvodnje.

Ove godine je u kontroli 14 proizvođača, koji primjenjuju dobru poljoprivrednu praksu, pomno prate svoju proizvodnju i kvalitetu, te imaju certifikat prema Global GAP standardu. Ubrane mandarine su upravo na analizi i u sljedećih nekoliko dana se očekuje izdavanje certifikata.

Neretvanska mandarina zaštićena je oznakom izvornosti u postupku zaštite koji se provodi kod Ministarstva poljoprivrede. Specifikaciju proizvoda, po kojoj je neretvanska mandarina zaštićena, izradili su sami proizvođači okupljeni u Neretvansku udrugu voćara "Mandarina" Opuzen, uz pomoć lokalnog stručnog kadra te konzultanata, koji su im pomogli da se specifikacija uobliči na način kako je predviđeno regulativom.

Tako zaštićeni proizvod je u daljnjem slijedu registriran kao oznaka izvornosti i na europskoj razini, čime se neretvanska mandarina našla u uglednom društvu najkvalitetnijih europskih 1600 proizvoda u tzv. DOOR bazi zaštićenih proizvoda.

Kakav je postupak certifikacije?

– Postupak certifikacije sastoji se od dva dijela: terenskih kontrola i provjera sukladnosti svih kritičnih točaka u proizvodnji neretvanske mandarine, koje se provode na mjestu proizvodnje, na parcelama u dolini Neretve gdje se neretvanska mandarina uzgaja, te u lokalnim otkupnim centrima. Drugi dio kontrolnih aktivnosti odnosi se na kontrole dokumentacije proizvodnje, koju proizvođači vode na obrascima koji prate kritične faze, te na taj način samokontrolom ostvaruju predviđenu kvalitetu. Kroz dokumentacijske kontrole prate se i nalazi laboratorijskih pretraga proizvoda koji se stavlja na tržište (udio voćnog soka, udio karotenoida, omjer šećera i kiselina).

Certifikacijsko tijelo ima ulogu kontrole i praćenja usklađenosti svih faza proizvodnje neretvanske mandarine: od sorte, lokacije parcele, agrotehničkih mjera u nasadu, roka berbe i svojstva plodova u berbi do pripreme plodova za tržište u otkupnom centru (dožućivanje prema potrebi, kalibriranje, voštiranje), te konačno do označavanja proizvoda, kako bi kupcu bio prepoznatljiv. U označavanju su obvezni navodi: zaštićeni naziv "Neretvanska mandarina", koji veličinom mora biti izraženiji od ostalih navoda na etiketi, te crveno-žuta oznaka EU-a, koja omogućava prepoznatljivost. U označavanju je obvezno omogućiti sljedivost.

Što certifikacija donosi proizvođačima mandarina?

– Zaštićeni naziv smiju koristiti samo oni proizvođači koji su prošli postupak kontrole i certifikacije. Postupak je dobrovoljan, a cijena mu se kreće u rasponu od nekoliko tisuća kuna, ovisno o količini proizvoda koji se stavlja na tržište. Europska unija podržava proizvođače na način da im u okviru Mjere 3.1. omogućava povrat sredstava uloženih u kontrolu i certifikaciju do iznosa od 3000 eura godišnje u prvih pet godina.

Kod zaštite proizvoda je naglasak na činjenici da taj naziv pripada svim proizvođačima koji se nalaze na području koje je u postupku zaštite definirano kao područje proizvodnje neretvanske mandarine, a koji proizvode prema propisanoj specifikaciji, te imaju proizvodnju u sustavu kontrole i certifikacije s potvrđenom sukladnošću. Drugi važan element je činjenica da su specifikaciju izradili sami proizvođači, te su sami postavili zahtjeve kvalitete svog proizvoda.

Certifikacija proizvoda naglašava specifične karakteristike proizvoda, koji čine razliku među sličnim proizvodima na tržištu, a koje su neovisno pregledane i potvrđene. Komunikacijom ovih prednosti poboljšava se ugled i položaj proizvoda na tržištu. Ona, nadalje, pomaže kako bi proizvod odgovorio na zahtjeve modernih korisnika i trgovaca, bio standardiziran i ujednačeno označen, čime se certificiranim proizvođačima otvara tržište. Proizvođačima se omogućava plasman proizvoda pod zaštićenim nazivom, te osigurava postizanje i održavanje kvalitete proizvoda, radi stalnih kontrola i praćenja proizvodnje.

 

20. travanj 2024 06:45