StoryEditorOCM

18. Dani maslineNašem Mariju Vuksanu Zlatno maslinarsko pero

Piše PSD.
26. travnja 2016. - 10:04
orzo

Maslinarski maredin, velika gastronomska i humanitarna manifestacija na Forumu obilježit će početak ovogodišnjih Dana masline koji će se održati ovog vikenda, u petak i subotu, 29. i 30 travnja.

Na Forumu će se u petak od 11 sati podijeliti 500 porcija maneštruna od leće, slanutka i orza koje će pripremiti kuharski tim po vodstvom Renata Kraljeva, a na vođenoj degustaciji posjetitelji će moći kušati maslinova ulja i naučiti razlikovati dobro od lošeg maslinova ulja te ponešto o sljubljivanju ulja, sira i ravnokotarskih vina.

Na velikom zajedničkom maredinu prikupljat će se prilozi za kupnju uređaja office histeroskopa neophodnog za liječenje maternice koji će biti darovan Odjelu za ginekologiju Opće bolnice u Zadru.

Maslinarski marendin je jedna od novosti programa ovogodišnjeg punoljetnog izdanja Dana maslina. Program je pomogao osmisliti zadarski novinar, a u posljednje vrijeme i maslinar Nedjeljko Jusup.

Otkad je najavljen na Maslinarski marendin javili su se mnogi koji žele sudjelovati. Od sirara svoje sudjelovanje već je potvrdila Sirana Gligora kao i većina poznatijih vinara s područja Zadarske županije - Masvin, Škaulj, Kraljevski vinogradi, Vina Poljak itd.

Radi se o nastavku akcije „office histeroskop" koju je pokrenuo mladi liječnik dr. Luka Matak, organizirajući sportske i druge priredbe na kojima je do sada prikupljeno oko 70.000 kuna. Cijena uređaja iznosi 150.000 kuna.

Ova humanitarna akcija najvjerojatnije će završiti velikim koncertom zadarskih estradnih zvijezda u dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Koncert organizira Klub zadarskih studenata u Zagrebu koji tako obilježava 20-tu obljetnicu postojanja.

Inače, ispred Stručne komisije koja ocjenjuje kvalitetu ulja na ovogodišnjim 18. Danima masline našlo se oko 130 prijavljenih uzoraka ulja, stotinjak iz Hrvatske, a ostalo iz Slovenije, Italije i Crne Gore.

Završna svečanost, dodjela nagrada i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja i proglašenje Šampiona 18. međunarodnih Dana masline Zadar 2016., održat će se u subotu, 30. travnja u večernjim satima u hotelu Kolovare. Osim dodjele zlatnih i srebrnih medalja te proglašenja šampionskog ulja iste će se večeri dodijeliti i posebna priznanja ovogodišnjih Dana.

Dobitnik najznačajnijeg vannatjecateljskog priznanja Dana masline Zlatno maslinarsko srce je već afirmirani maslinar iz Pridrage, stopostotni invalid Domovinskog rata, Bore Pedić koji u svom mjestu i Smilčiću održava maslinike od oko 300 maslina.

Posebno priznanje za znanost u maslinarstvu i uljarstvu "Ante Medin" dobit će dr. prof. Đani Benčić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu koji se zadnjih godina posvetio istraživanju autohtonih sorti maslina na području Zadarske županije.

Priznanje za uzornog maslinara godine "Stanko Ožanić" dobit će zadarski maslinar Marin Matešić.

Ovogodišnje priznanje Zlatno maslinarsko pero za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva na 16. Danima masline bit će uručena novinaru zadarskog Dopisništva "Slobodne Dalmacije", te portala Zadarski.hr i magazina "Maslina" Mariju Vuksanu.

U okviru programa zadarskog festivala maslinarstva i uljarstva organizatori su doveli niz eminentnih stručnjaka koji će održati niz stručnih predavanja, a u sklopu manifestacije priređen je i prigodni sajam na kojem će se sa svojim proizvodima predstaviti maslinari, uljari, vinari, sirari i ostali izlagači.

U subotu prijepodne u okviru Dana masline održat će se i 1. međunarodno natjecanja u kuhanju žgvaceta - tradicionalnog jela od mlade janjetine. Bit će to u Mulinama na otoku Ugljanu, a sudjeovat će 10 ekipa.

MASLINA

24. travanj 2024 19:30