StoryEditorOCM

niz nelogičnostiMost: Vlada nas nije zarazila optimizmom, Zakon o poljoprivrednom zemljištu i OPG-ima neće unaprijediti proizvodnju

9. veljače 2018. - 17:43

Klub zastupnika Mosta izrazio je u petak sumnju u to da će Zakon o poljoprivrednom zemljištu kao i onaj o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju i sustav učiniti transparentnim.

"Ovo su od samostalnosti već 18. zakonske izmjene. Sve te promjene napravljene su u režiji HDZ-a i SDP-a i one su uzrok stanja u poljoprivredi kakvome danas svjedočimo. Stoga neka nitko ne zamjeri ako kažemo da nas Vlada nije zarazila svojim normativnim optimizmom", kazao je čelnik Mosta Božo Petrov.

Poljoprivrednim zemljištem, poručuju, upravljalo se katastrofalno, bez ikakvog cilja i plana, a rezultat takvih politika je zapušteno zemljište, pretjerana usitnjenost poljoprivrednog zemljišta, manipulacije, te pravna i egzistencijalna nesigurnost poljoprivrednika.

"Ovaj zakon to neće promijeniti. Štoviše, on će produbiti probleme u domaćoj poljoprivredi", poručio je.

Petrov je podsjetio kako je u raspravi o ovome zakonu Most nastojao ukazati na njegove ključne nedostatke, te je ukazivao da se njime Vlada i Ministarstvo poljoprivrede odriču odgovornosti nadzirati raspolaganje poljoprivrednim zemljištem putem informatičkog sustava.

"Zamislite kakvo je to Ministarstvo poljoprivrede koje ne želi znati čime raspolaže i kako se raspolaže poljoprivrednim zemljište“, napominje Petrov.

Most, ali i drugi klubovi, upozoravali su na nelogičnosti i ozbiljne nedostatke zakona, a Odbor za zakonodavstvo napomenuo dvojbenu ustavnost odredaba kojima se omogućuje Ministarstvu da raspolaže privatnim poljoprivrednim zemljištem osoba koje imaju nepoznato boravište, dakle zemljištem osoba koje su odselile iz Hrvatske.

 
"Prema broju podnesenih amandmana na zakon, ukupno 31, jasno je da Zakon ima ozbiljne probleme. Stoga smo predložili treće čitanje zakona kako bi se valjano moglo razmotriti sve primjedbe, prijedloge, kritike i amandmane", poručio je.

S time da u oba zakona postoji niz nelogičnosti složio se i Tomislav Panenić.

"Dva naša ključna prijedloga odnosila su se na produljenje roka plaćanja zakupnine jer je predviđeni rok bio 30. lipnja što je prerano jer proizvođači nemaju pripremljene prihode i drugi, koji se odnosio na odredbe vezane za raspolaganja državnim zemljištima gdje smo tražili da prioritet imaju poljoprivredni proizvođači kojima je poljoprivreda primarna djelatnost. Taj Vlada nije prihvatila, ali je dala identičan svoj. Mi smo zadovoljni, ne mora nitko prihvaćati bitno je da se izmjeni i da bude u korist poljoprivrednih gospodarstava", istaknuo je Panenić.

Kod prijedloga Zakona o OPG-u, podsjetili su, Vlada je ipak na kraju prihvatila Mostov prijedlog da se prije izricanja novčanih kazni omogući davanje opomene.

"Unatoč tome što smo uspjeli s određenim inicijativama, još uvijek postoje i brojne prepreke u ova dva zakona koja bi trebala biti ključna za razvoj poljoprivrede", ističe Panenić.

Nezavisni saborski zastupnik u Klubu Mosta Tomislav Žagar želi da, kako je rekao, zakon omogući mladim poljoprivrednicima i obiteljima koje žele živjeti od poljoprivrede, prioritete prilikom dodjele poljoprivrednog zemljišta, jer je riječ o manjim površinama koje njima život znače.
17. travanj 2024 15:42