StoryEditorOCM

PromoNa vrijeme sačuvajte plod od bolesti i štetnika!

Piše PR
4. kolovoza 2021. - 16:03

Opadanje listova masline već je poznati simptom bolesti pod nazivom PAUNOVO OKO. Navedenu pojavu uzrokuje patogena gljiva imena Spilocaea oleaginea koja isključivo zahvaća maslinu. Davne 1845. godine Francuz Castagne prvi put opisuje bolest pod imenom Cycloconium oleaginum.

Danas, pojava ove bolesti prisutna je u cijelom svijetu u svim područjima uzgoja masline. Stručnjaci je kategoriziraju jednom od najraširenijih i najopasnijih glji-vičnih bolesti masline. Na obalnom dijelu naše regije poznata je od VIII. stoljeća. Možemo utvrditi kako je pojava paunovog oka na listu masline izrazito velik i ozbiljan problem u gotovo svim našim maslinicima, uključujući i one s ekološkom proizvodnjom. Bolest se javlja na svim uzgojnim područjima masline u Hrvatskoj i Hercegovini. Negativno utječe na rodnost zaraženih stabala, a uzastopna pojava iz godine u godinu, uzrokuje propadanje čitavih stabala maslina, poglavito onih mladih.

image
Simptomi bolesti paunovo oko

Riječ je o ekonomski najštetnijoj bolesti masline jer dovodi do djelomične ili potpune defolijacije stabala (opadanja listova). Bolest najčešće napada listove na donjim dijelovima krošnje. Zbog ubrzanog opadanja listova masline urod takvih maslinika je izrazito smanjen ili u potpunosti izostaje. Dugoročna posljedica ne tretiranja zaraženih stabala se uviđa kao kondicijsko slabljenje stabala maslina.

Simptomi bolesti paunova oka:

Vidljive tamnozelenie pjege na listovima masline u obliku koncentričnih prstenova.  Zaraženi listovi počinju žutjeti, a pjege poprimaju smeđu do crnu boju. Zaraženi listovi naposlijetku otpadaju. Ako se bolest iz godine u godinu ne suzbija, može uzrokovati propadanje pojedinih stabala u starijim maslinicima ili svih stabala u mladim maslinicima. Posebno osjetljiva sorta masline je oblica (levantinka, drobnica) koja je i najzastupljenija u Hrvatskoj.

Za suzbijanje paunova oka preporučujemo preparate SUGOBY i SYLLIT 544 SC.

SUGOBY je visokoučinkovit sistemični fungicid TRANSLAMINARNOG djelovanja  koji se koristi u zaštiti MASLINE, VINOVE LOZE, JABUKE I KRUŠKE.

SUGOBY je izuzetno otporan na ispiranje kiše, pruža “zeleni efekt”- izraženija zelena boja biljaka, zdravi plodovi, pozitivan fiziološki učinak na biljke I povećanje bio mase tretiranih biljaka. SUGOBY pruža izvrsnu zaštitu pri niskim I visokim temperaturama I ne pospješuje mrežavost ploda.

Najbolji rezultati postižu se ako se sredstvo koristi preventivno (prije početka razvoja bolesti).

Za zaštitu masline od paunovog oka SUGOBY  koristimo u količini 0,2 kg/ha, uz utrošak vode 500 -1000 l/h (0,015-0,02%; 15-20 l vode).

Sredstvo se primjenjuje kada su povoljni uvijeti za bolest, od stadija stvaranja cvatado početka otvaranja cvjetnih pupova (BBCH 50-55). 

Pripravak SYLLIT 544 SC koristimo također za suzbijanje paunovog oka masline, ali djeluje odlično i na pojavu antraknoze ploda. Sistemični je fungicid s preventivnim i kurativnim djelovanjem. Sredstvo se koristi u razdoblju kada su povoljni uvjeti za razvoj bolesti, od razvoja lista (BBCH 11) do završetka cvatnje (BBCH 69) i/ili u jesen (prije i poslije berbe). Preporučena koncentracija za primjenu je 1,25 – 1,65 l/ ha uz utrošak vode od 1.500 – 2.000 l/ha.

 

MASLININ MOLJAC

Štetnik koji je proširen po čitavom Sredozemlju, a napada listove, cvjetove i plodove masline.

Karakterizira ga razvoj tri generacije tijekom jedne vegetacijske sezone. Prva, tzv. cvjetna generacija napada cvjetove, druga generacija napada plodove, a treća se razvija u i na listovima masline. Najveće štete čini prva i druga generacija maslinina moljca. Leptir cvjetne generacije javlja se u razvoju cvjetnih resa, dakle početkom svibnja, pa sve do početka lipnja. Ženke polažu jaja na čašicu primarnih pupova koji uglavnom nose plodne cvjetove. Nakon desetak dana javljaju se gusjenice boje lješnjaka, i hrane se formiranim cvjetovima.

image
Štete od maslinina moljca

Druga generacija javlja se u lipnju, odlaže jaja na plodove u koje se ubuše gusjenice koje izgrizaju plod i sjemenku. Plodovi nakon nekog vremena otpadnu. U kolovozu i početkom rujna javlja se treća generacija koja odlaže jaja na listove. Iako napad moljca varira iz godine u godinu, zaštitu je svakako potrebno provesti zbog očuvanja plodnih cvjetova, posebno kod krupnoplodnih sorti oblica i lastovka koje često imaju neredovitu rodnost uzrokovanu i drugim čimbenicima.

Pravovremenim suzbijanjem cvjetne generacije sprječava se jači napad maslinina moljca na plod.

Chromos Agro za suzbijanje maslininog moljca i maslinine muhe preporuča:

ROTOR® SUPER u količini 500 ml/ha uz utrošak vode 1000-1400 l/ha kod pojave štetnika.

IMIDAN 50 WG preporučenoj količini od 1,5 kg/ha (150 g/1000 m² 100 l vode). Sredstvo se može primijeniti za suzbijanje prve cvjetne generacije maslinova moljca, kada su latice zeleno obojene i više su čaške, a za drugu generaciju, kada su plodovi postigli 10 posto od svoje završne veličine.

BATURAD WP (biloški selektivni insekticid) u količini 1 kg/ha (100g u 100 l vode na 100 m²).

 

MASLININA MUHA  

Najznačajniji štetnik masline je maslinina muha. Prva generacija javlja se krajem lipnja i u srpnju, druga krajem kolovoza i tijekom rujna, a treća generacija u jesen. Obično su druga i treća generacija isprepletenih razvojnih stadija. Muha prezimi kao kukuljica u tlu, a djelomično kao odrasli oblik na skrovitim mjestima. Ženka ulaže prosječno 50 jaja u mali plodić masline. Prvo ulaganje jaja odvija se kad je plod masline veličine zrna graška, i to u pravilu jedno jaje u jedan plod. Nakon 2-3 dana iz jaja se razvija ličinka koja se hrani mesom ploda. Razvoj ličinke u plodu traje 14 dana nakon čega se kukulji 10 dana. Nakon kratke stanke ponavlja se razvoj druge generacije, a u jesen i treće. Za razliku od ličinki prve generacije, ličinke druge i treće generacije kukulje se u tlu na dubini od 3 cm.

image
Maslinina muha

Štete od maslinine muhe su u obliku plodova koji daju manju količinu ulja uslijed otpadanja prije branja, a i ulje iz takvih plodova sadrži znatne količine slobodnih masnih kiselina, što mu umanjuje kakvoću i tržišnu vrijednost.

Postoje različite metode za smanjenje populacije ovog štetnika (muholovke premazane atraktantom i ljepilom, muholovke s atraktantom i insekticidom, žute ploče…).

Za suzbijanje maslinine muhe preporuka Chromosovih stručnjaka je primjena zatrovanih mamaca. Sastoji se u pripremi hidrolizirana proteina (Buminal) i insekticida

ROTOR® SUPER i prskanja par jačih grana s kojih se neće koristiti plodovi ili ulijevanja u muholovke. Na 100 l vode otopi se 0,6-1 l sredstva Buminal i 0,6-1 l sredstva.

U suzbijanju maslinine muhe preporučamo korištenje samo pripravka ROTOR® SUPER u količini 500 ml /ha, uz utrošak vode 100-1400 l/ha kod pojave štetnika.

Prednost ROTOR® SUPER je u kratkoj karenci koja traje 7 dana.

ROTOR® SUPER će imati i popratni učinak na maslininog mediča.

IMIDAN 50 WG koristiti u količini 1,5 kg/ha (150 g/1000 m²/ 100 l vode).

Za suzbijanje maslinove muhe IMIDAN 50 WG se primjenjuje kad su plodovi postigli 50% svoje završne veličine (početak lignifikacije koštice) sukladno karenci.

Chromos Agro d.o.o

Ante Grubišić, dipl.ing.agr.

Mob.098 335 702, bespltni telefon 0800467467, www.chromos-agro.hr

Ovaj članak je savjetodavnog karaktera. Prije primjene pripravka pažljivo pročitajte uputu za uporabu priloženu uz proizvod.

image
Chromos agro
17. travanj 2024 07:43