StoryEditorOCM

upoznajte majstore 'šišanja'Rezači maslina otkrili su nam koliko naplaćuju svoj trud i investiraju u opremu, a najviše nas se dojmila Katica koja nekad nije znala ni kako maslina izgleda, a danas je jedna od najboljih

Piše Branka Žužić
9. srpnja 2018. - 13:43
Katica Kušec u akciji

Svatko tko živi i radi za maslinu i od nje složit će se da je lako dobiti kvalitetno i vrhunsko maslinovo ulje, ako se slijede savjeti i pravila struke, ali je puno teže znalački i majstorski "ošišati" krošnju maslinova stabla, kako bi njegove grane, nakon rezidbe, davale veći, bolji i zdraviji rod. Nema maslinika u Istri u kojem toplih proljetnih dana nije vojska obučenih rezača maslina.

Od jutra do smiraja dana, uz zvuke specijalnih pila i škara, naoružani ljestvama i škalunima, imaju pune ruke posla. Slike tih maslinika s odrezanim hrpama grana oko stabala masline svjedoče o rezidbi u punom zamahu.

Ono što je navelo našu ekipu da krene u priču o rezidbi maslina je činjenica da brojni umirovljenici, radnici zaposleni u firmama, nezaposleni, koji su svladali "zanat", uglavnom samouki, učeći od očeva i nonića, ili nakon tečaja o rezidbi, rade uglavnom "na crno" zarađujući dobre dnevnice, na osobno i zadovoljstvo maslinara i vlasnika OPG-ova, koji iz bilo kojeg razloga nisu u mogućnosti sami obaviti ovaj bitan dio brige o maslinovu stablu.

Potpisnica ovih redaka često je i sama bila zamoljena od rezača maslina da ih preporuči maslinarima koji trebaju njihove usluge, jer spajajući ugodno i korisno, ljubav prema maslini i mogućnost zarade, u uvjetima minimalnih mirovina i plaća, itekako su zainteresirani da im je "bauštela" što veća.

Stoga ne čudi što većina od tih rezača maslina neće javno istupiti, jer što mi reče jedan od njih: "Ma što mi treba inspekcija ili porezna za vratom!? Sretan sam što mogu u firmi odraditi smjenu, da mogu prije ili poslije nje dodatno zaraditi i to poslom koji volim. Ja ne mogu stići koliko me maslinara traži i zove. I njima naravno odgovara da nas plate na ruke, umjesto da se gnjave s računima, PDV-om, što bi im u konačnici samo povećalo troškove i stvorilo dodatne probleme".

Tako saznajemo da je cijena rezidbe stabla, ovisno o veličini, u prosjeku od 50 do 60 kuna, što znači za manje stablo manja cijena, a primjerice za stoljetno stablo masline, poglavito ako do tada nije bilo podvrgnuto rezidbi, i do 100 kuna.

A ovi vrijedni, maslinarski znalci svog posla ulažu znatna sredstva u vlastitu opremu. Tako neki od njih kreću na svakodnevni "fuš" s teleskopskom pilom, koja stoji oko 11 tisuća kuna, pneumatskim škarama "teškim" oko 7000 kuna, kukericama, električnim ili ručnim škarama, zaštitnim naočalama, rukavicama...

 
I naravno, da im je u interesu imati što više angažmana oko rezidbe, kako bi što prije isplatili uložen novac u opremu i počeli ostvarivati čisti honorar. Da istarske rezače maslina bije dobar glas čulo se nadaleko, tako da neki od njih odlaze i "priko Učke".

Kako bi se i sami upoznali s važnošću rezidbe masline obišli smo u dogovoru s "profesorom" maslinarstva, agronomom Edijem Družetićem iz pulske poljoprivredne tvrtke "Agroprodukt" d.o.o., te stručnim savjetnikom i kolumnistom našeg časopisa, njihov golem maslinik, rasprostranjen na 30 hektara u Barbarigi, nedaleko od Brijuna.

Rezidba je bila u punom zamahu. Kako je riječ o velikoj i uspješnoj poljoprivrednoj tvrtki (čija su ekstra djevičanska maslinova ulja brenda Salvela osvajala zlata od New Yorka, preko Pariza do Tokija, o čemu smo izvještavali), dakako da su njihovi zaposlenici, kako oni iz stalnog radnog odnosa, tako i sezonci, obučeni i za rezidbu maslina. Zato su bez okolišanja stali pred naš objektiv i približili nam taj važan dio ciklusa u proizvodnji maslinova ulja.

Dočekao nas je mlad, simpatičan agronom Dean Ferlin, zadužen za oko 11.000 stabala maslina. Po njegovim riječima kvalitetna i stručna rezidba je poput temelja kuće. Inače, njihovi radnici kreću s rezidbom krajem veljače, rezidba traje do cvatnje, odnosno do konca svibnja, početka lipnja, a u kolovozu ih čeka rezidba kojom se rješavaju vodopije.

Inače, rezidba je važna kako bi se eliminirale nerodne grane, koje popunjavaju unutrašnjost krošnje, sprječavajući prodor zraka, svjetlosti i kolanje hrane. Uz stručno Ferlinovo vođenje po masliniku, saznajemo da više grane ostavljaju, zbog berbe koju "Agroprodukt" obavlja uz pomoć tresača i "kišobrana" koji obuhvati deblo.

– Ovdje sam zaposlen tri godine. Kada sam stigao, nisam znao obavljati rezidbu, ali sam naučio uz mentorstvo Edija Družetića. Neki tvrde da je bolja ikakva rezidba nego nikakva, međutim, važno je tijekom rezidbe počistiti sredinu krošnje i ukloniti višak grana, kako bi se izbjegle bolesti. Naime, pregusta krošnja pogoduje čađavici i paunovu oku – ističe Ferlin (na slici ispod).
 
Na pitanje kako saniraju rane nakon rezidbe, naš sugovornik pokazuje voćni vosak, melem za ranu kako bi se preveniralo truljenje tog dijela stabla. Pojašnjava nam kako određene sorte zahtijevaju drukčiji pristup rezidbi, pa, primjerice, bjelica ima duge, uspravne grane, drukčije je i čudnovatije stablo od drugih sorti, tako da se tijekom rezidbe grane spuštaju i režu koliko se može, dok pendolino, s visećim granama, diktira drukčiju rezidbu.

Katicu Kušec, koju smo zatekli u žaru rezidbe unutar raskošne krošnje stabla, njezine kolege i kolegice nazivaju magistrom rezidbe. Prije 18 godina, koliko ima radnog staža u "Agroproduktu", stigla je u Istru iz Križevaca. Do tada nije znala ni kako maslina izgleda, a danas je jedna od najboljih i najuspješnijih rezačica.

– Nema tog stabla, koje ne mogu obraditi kako bog zapovijeda. Penjem se po stablu, po škalama, nije me strah visine, niti da ću pasti. To mi je postala rutina – priznaje nam ova vrijedna i vesela radnica.

Na našu opasku kako su među rezačima maslina ravnopravno zastupljene žene i muškarci, ona će kao iz topa: "Izgleda da smo po tome koliko i kako radimo mi ravnopravnije od njih. Mi više radimo od njih, oni ne režu masline kao mi ručno, škarama i ručnom pilom, oni samo rade s teleskopskom pilom".

– Vjerujte onaj koga Katica obuči, taj može predavati na fakultetu. Ja ne znam što ona sve zna. Glavna je u masliniku, vinogradu, kod sadnje rajčica... Doista, Katica za sve. I sve što radi – radi maestralno! – kroz smijeh tijekom marende hvali je, očigledno s punim pravom, njezin kolega Šime Karamarko.

18. travanj 2024 23:02