StoryEditorOCM

pilot projektProtiv maslinine muhe može se boriti i - umjetnom inteligencijom

Piše M. Č.
14. studenog 2017. - 15:53

Već drugu godinu španjolsko Ministarstvo poljoprivrede provodi eksprimentalni projekt u kojemu se koristi umjetna inteligencija kako bi se predvidio razvoj maslinine muhe.

Eksperiment koristi podatke koje je o ovom opasnom nametniku prikupila andaluzijska mreža za zaštitu bilja i informacije. Podaci se analiziraju i pohranjuju u model umjetne inteligencije koji može predvidjeti ponašanje maslinine muhe do četiri tjedna unaprijed.

Kako piše Olive Oil Times, ova metoda pruža vrijedno oružje maslinarima kako bi se učinkovitije borili protiv muhe otkrivajući područja i vrijeme najvećeg rizika od infestacije, efikasnije planiranje i poduzimanje mjera kontrole nametnika.

Cilj ovog modela predviđanja korištenjem umjetne inteligencije je poboljšanje proizvodnje i smanjenje upotrebe pesticida.

Koristi od ovoga pilot projekta u početku bi trebali imati maslinari u deset općina u provinciji Jaen i devet u provinciji Cordoba na jugu Španjolske, ukupno 1568 poljoprivrednika s devet tisuća hektara maslinika.

Andaluzijska mreža za zaštitu bilja i informacije prikuplja podatke i daje informacije na temelju fitosanitarnog statusa glavnih nasada u Andaluziji zahvaljujući radu gotovo 700 tehničara i 4621 kontrolne postaje u svim dijelovima regije.

Podaci se prikupljaju i sa 150 vremenskih postaja koje bilježe klimatsko stanje u svakom području. Tehničari u svakoj kontrolnoj postaji bilježe potencijalne nametnike i bolesti.

Svakog tjedna udruženje maslinara će primati informacije o tome koliki je postotak njihovih nasada osjetljiv na maslininu muhu kako bi tog tjedna mogli kvalitetnije planirati zaštitu od nametnika. Maslinari bi zauzvrat trebali natrag slati svoja zapažanja kako bi se ovaj model predviđanja dodatno unaprijedio.

Maslinina muha može izazvati velike štete, ona je dijelom odgovorna za slab prinos maslina u sezoni 2014/15. kad je proizvodnja bila manja za gotovo 50 posto u Španjolskoj i Italiji, najvećim svjetskim proizvođačima maslinovog ulja. 

20. travanj 2024 08:32