StoryEditor
MaslinarstvoNavali, narode

Ova dalmatinska općina želi postati pravi poljoprivredni El Dorado: svim stanovnicima daje besplatno mljevenje maslina i 100 hektara zemlje za sadnju mediteranskih kultura!

Piše Dijana Turić/Makarska kronika
28. lipnja 2018. - 17:05

Besplatno '''turnjanje'' maslina, sadnja smilja, vinove loze ili lavande na državnom zemljištu, i to za simboličnu naknadu, besplatan boravak u vrtiću za treće dijete, besplatni školski udžbenici kao i laptopi svim srednjoškolcima i studentima.

Zvuči jako zanimljivo, posebno u današnje vrijeme, a pomalo i nevjerojatno. A sve ovo može se ''uživati '' ukoliko stanujete na području općine Baška Voda, odnosno u samoj Baškoj Vodi, Bastu, Bratušu, Promajni ili Krvavici. Svih pet naselja prostiru se na 19 četvornih kilometara, u njima živi 2775 stanovnika, a riječ je o općini koja se po svom indeksu razvijenosti nalazi u prvoj četvrtini iznadprosječno rangiranih jedinica lokalne samouprave.

Značajna investicija koju Općina na čelu s načelnikom Joskom Roščićem uskoro planira pokrenuti je gradnja uljare u Bastu na području bivšeg kamenoloma i to na oko 300 od ukupno 37.500 kvadrata što ih je darovnicom dobila od Republike Hrvatske. Za opremanje uljare i kupovinu strojeva Općina će se prijaviti na natječaj EU fondova, a na ostatku državnog zemljišta gradit će se reciklažno dvorište koje će biti smješteno u hangaru.

Međutim, u cijeloj je priči zanimljiva činjenica da će svi mještani s područja općine imati pravo na besplatnu preradu svojih maslina, dok će u uljari raditi sadašnji zaposlenici općinske radne grupe kao i komunalne tvrtke "Gradina" koji su angažirani uglavnom ljeti, tako da će u zimskim mjesecima radno mjesto u Baškoj Vodi zamijeniti onim u Bastu.

Uz uljaru i besplatnu preradu maslina, svi mještani koji su zainteresirani za bavljenje poljoprivredom moći će to i ostvariti jer Općina daje pod koncesiju 100 hektara državnog zemljišta. Kako pojašnjava Roščić (na slici ispod), riječ je o uglavnom zapuštenim oranicama, pašnjacima i maslinicima, s time da će svaki korisnik imati pravo na korištenje jednog hektara.

 
Na sjednici Općinskog vijeća nedavno je usvojen program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH na području Općine i to nakon što je Vlada RH prije nešto više od tri mjeseca usvojila Zakon o poljoprivrednom zemljištu u cilju smanjenja administrativnih zapreka i to samo kako bi se omogućio ostanak ljudi, posebno mlađe populacije u ruralnim područjima, te okrupnjavanje zemljišta, stavljanje u funkciju zapuštenog poljoprivrednog državnog zemljišta koje nije u funkciji proizvodnje.

- Parcele koje se prostiru na 100 hektara Općina će dati pod dugoročnu koncesiju svim zainteresiranim mještanima i to na obostranu korist jer će se prvo smanjiti rizik od nastanka požara, a s druge strane ljudi će otvoriti OPG-ove i poticati samozapošljavanje jer će na zemljištima od jednog hektara moći saditi smilje, lavandu, masline, smokve, vinovu loza, badem, lovor, smreku, mirtu, ružmarin i višnje. Nama je cilj da mlade obitelji ovakvim načinom poticanja na bavljenje poljoprivredom, zadržimo u mjestu i da spriječimo iseljavanje, a uz to će i sva zapuštena zemljišta ''oživjeti'', kao i ono od 1650 hektara u Baškom Polju iznad magistrale koje je dano u 40-godišnji najam za Plenkovićeve vinograde - kaže nam Roščić.

Dodaje kako će se državno zemljište dati u zakup putem javnog natječaja na rok od 25 godina s mogućnošću produljenja za isto razdoblje sukladno Zakonu o poljoprivrednom zemljištu. Prilikom raspolaganja poljoprivrednim zemljištem posebna pažnja će biti usmjerena na regionalni aspekt poljoprivredne proizvodnje i davanje prednosti prilikom zakupa obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima kao i onima koji imaju intenzivnu proizvodnju.

Laptopi za sve studente i srednjoškolce, bebama ''nagrade'' od 2000 do 8000 kuna

- Besplatne školske udžbenike i radne bilježnice za školarce od prvog do osmog razreda Općina je počela dijeliti još prije 10 godina i to prije zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji me je kopirao - kazuje nam Roščić.

Među općinskim demografskim mjerama su i besplatan prijevoz za sve srednjoškolce koji putuju do škola u Makarskoj, a kao novinu ističe da će Općina od nove školske godine osim studentima, sufinancirati kupnju laptopa i svim srednjoškolcima.

Tu je i besplatno pohađanje vrtića za treće dijete u obitelji, dok drugo dijete ima potporu Općine od 80 posto, a prvo od 60 posto. I rođenje djeteta se nagrađuje pa tako roditelji za prvorođenče dobiju 2000 kuna, za drugo 4000, treće se ''nagradi'' sa 6000, a četvrto sa 8000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. kolovoz 2021 10:37