StoryEditorOCM

Pustoš u maslinicimaNikada lošiji urod, nikada ranija berba i nikada manje ulja, a stručnjaci tvrde: Ljudi, sami ste krivi!

Piše Dijana Turić/Makarska kronika
16. listopada 2018. - 17:08

Nikada lošiji urod, nikada ranija berba maslina i nikada manje maslinova ulja kao ove godine u maslinicima od Brela do Gradca, a neke od uljara na Rivijeri vrata su otvorile već 10. listopada. Razlog je taj što maslinari strepe od prve kiše i bure jer bi mogli ostati doslovno bez ijedne masline koje su sada već opale s grana, a i oštećene su ponajviše zbog napada maslinove mušice.

Premda su nam vlasnici uljara s područja Makarske rivijere kazali da im se zapravo i ne isplati prerađivati masline i procjenjuju da će ove godine turnjati tek 10 posto od lanjske prerade, vrata ipak planiraju otvoriti jer maslinari moraju iskoristiti i to malo maslina koje su uspjeli spasiti i obrati, i to ne kao ranijih godina tradicionalno na Svi svete.

Predbilježbe za turnjanje su rijetke, a randman ulja za razliku od lanjskog, koji je dosezao i do 23 posto, ove godine će biti najvjerojatnije od 10 do 12 posto, kakav je već zabilježen na Hvaru i Braču. Inače, lani su sve uljare s područja Rivijere radile u tri smjene, krajem listopada nisu imale slobodnih termina za preradu koju su vršile sve do početka prosinca, a ove godine će vrata zatvoriti zasigurno do početka studenoga.

Prema riječima Bernarda Bokšića, višeg stručnog savjetnika za hortikulturu Poljoprivredno-savjetodavne službe u Makarskoj, maslinova muha je cijelu godinu bila prisutna u maslinicima pa su u plodovima zamijećene sve tri generacije.

- Još od početka srpnja sam maslinare upozoravao da trebaju raditi zaštitu protiv maslinove mušice koja svoja jaja ne leže u sitnije, već krupnije plodove. Tko u maslinicima nije napravio zaštitu od maslinove mušice, sada će obrati vrlo malo plodova jer je čovjek sam doslovno pustio mušicu da mu pojede masline prije negoli ih je obrao - kaže Bokšić.

Dodaje da je idealnom razvoju mušice pogodovala kiša koja je padala u srpnju i koja je dobro natopila plodove kada su temperature zraka bile niže od 30 stupnjeva uz relativnu vlažnost od 60 posto i više.

- Ni maslinari koji su na vrijeme zaštitili svoja stabla ove godine neće imati dobar urod pa će otprilike umjesto lanjskih osam tona uspjeti obrati tek oko dvije, zbog čega je i berba počela dva tjedna ranije samo da se nešto spasi, a u maslinicima u kojima se lani obrala tona, ove godine nema ništa - veli Bokšić.

Ipak, dobiveno maslinovo ulje, koliko god ga bude, bit će, smatra Bokšić, kvalitetno, a cijena će mu nesumnjivo porasti.

Prve uljare s područja Rivijere koje su započele s radom već 10. listopada su makarska uljara "Olikom" i "Radelić" iz Gradca u kojima se, kao i u svim uljarama, masline turnjaju po cijeni od 1,30 kuna po kilogramu. Kako kaže uljar i maslinar Danilo Radelić, masline su na preradu počeli dovoziti maslinari s područja Neretve, a očekuju se i oni iz Drvenika, Makarske i mjesta na Rivijeri.

- Svi strepe od prve kiše i bure pa je berba započela puno ranije jer se spašava ono što je ostalo od maslina. Ma, sve se promijenilo i klima je poludjela pa su u maslinicima na istom stablu dvije grane rodile, a dvije ne. Lani smo u uljari preradili od 700 do 800 tona maslina, a ove godine će nam biti "mrka kapa" - kazuje Radelić, dodavši da je on lani u svom masliniku obrao osam tona maslina, a ove godine, prema sadašnjoj situaciji, neće uspjeti dobiti niti tonu.

Ni vlasnik "Olikoma" Radovan Ivičević, koji je lani samo u prvih pet dana od otvaranja uljare zabilježio preradu 15 tona maslina, nije optimističan što se tiče rada pogona i uroda. Kako kaže, od dvije do tri tone plodova dobije se tek 200 litara ulja.

- Bilo je loših godina, ali ne pamtim da je ikada bio ovako katastrofalan urod pa se sada spašava što se može, mada mnogi maslinari kažu da neće niti brati masline jer ih skoro pa i nema na granama, dok su one spašene male i oštećene. Lani smo preradili oko 200 tona i radili u tri smjene, a sada ne znam hoćemo li raditi i u dvije i preraditi do 50 tona - kazuje Ivičević, dodajući da predbilježbi za turnjanje ove godine uopće nema.

Prema njegovoj procjeni, ulje će biti lošije kvalitete. A cijena?

- Čisto sumnjam da će cijena maslinova ulja porasti jer ulja zapravo neće ni biti - zaključuje Ivičević.

Uljara "Igrane" Uljarske zadruge s radom započinje 17. listopada, a prema riječima upravitelja Zadruge Danijela Mihaljevića, gužve nema ni blizu, a pristigle su im predbilježbe maslinara s područja Rivijere, Omiša i Duća.

- Lani smo radili u tri smjene, a ove godine samo Bog zna koliki će biti randman maslina i kako ćemo i što ćemo jer je plodove oštetila maslinova mušica koju nije moglo ništa ubiti jer leda nije niti bilo. Lani smo preradili oko 600 tona maslina, a ako ove godine preradimo 100 tona, bit će dobro - veli Mihaljević, koji napominje da je od kolega s otoka doznao da im je udio ulja u plodu od 10 do 12 posto.

Lani nije bilo slobodnih termina, a sada nema predbilježbi

Uljara "Podgora čistoća" lani je otvorila vrata 20. listopada i sve do kraja studenoga nije imala slobodnih termina za preradu iako su radili u tri smjene, uz udio ulja u plodu od nerijetko 20 do 23 posto, što je bilo neviđeno, tek će oko 20. listopada znati kada će otvoriti pogon za preradu maslina jer sada predbilježbi nema, što nam je potvrdila direktorica tvrtke Marija Čehko.

- Zabilježili smo jako malo prijava za preradu, tako da još nemamo za koga otvarati vrata uljare jer je maslinarima od Brela do Drvenika urod jako loš. Lani smo preradili oko 700 tona maslina, a sada bi bilo neozbiljno nagađati koliko ćemo ih preraditi ove godine - kaže nam Čehko.

23. travanj 2024 08:30