StoryEditor
Maslinarstvospomenik prirode

Kaštelanska maslina stara 1500 godina dobiva opremu vrijednu čak 300 tisuća kuna!

18. travnja 2018. - 14:50
Jedno od predavanja o maslini organizirano pod njezinom krošnjom

Kako bi postigao još bolji način njezine prezentacije – spomenik prirode, maslina stara više od 1500 godina za koju se pretpostavlja da je donesena iz južne Italije ili Grčke, a koja je simbol grada pod Kozjakom, Grad Kaštela je odlučio priču o staroj maslini dodatno približiti posjetiteljima.

Naime, ovaj spomenik prirode uključen je u projekt "Skriveni habitati" za koji su dobivena sredstva u iznosu od 300 tisuća kuna.

– Plan je da se od jeseni započne s provođenjem aktivnosti. Najprije ćemo uspostaviti interpretacijski punkt "Maslina" koji će preko ulaznog multifunkcionalnog punkta i oznake lokacije prenositi informacije o tom spomeniku prirode. Svi će moći vidjeti broj posjetitelja i starost masline, a za djecu će biti postavljene klupe kako bi mogli održavati nastavu u prirodi – kazao je predstavljajući projekt gradonačelnik Denis Ivanović.

Zahvatom se planiraju postaviti elementi urbane opreme: ulazni infopunkt, oznaka lokaliteta i grupa za sjedenje. Zahvat će se u potpunosti provoditi izvan areala krošnje masline, a ulazni infopunkt i oznaka lokaliteta postavit će se uz sam rub čestice, vodeći računa o izbjegavanju utjecaja na sustav korijenja u tlu.

Ulazni infopunkt činit će "okvir" od dva identična panela "L" oblika i bit će opremljen metalnim infopločama. Paneli će biti izrađeni od hrastove građe na metalnoj podkonstrukciji, a također će sadržavati fotonaponske ćelije i laserske uređaje za brojanje posjetitelja. Punkt će biti montiran na betonske temelje.

Prostor oko punkta od 15 kvadrata bit će uređen postavljanjem betonskih ploča u travnatu površinu. Oznaka lokaliteta "1500" sastoji se od četiri trodimenzionalne slobodnostojeće brojke izrađene od metala, montirane na zajednički betonski temelj.

Istočno od stabla masline, izvan areala krošnje, postavit će se grupa elemenata (klupa) za sjedenje, učenje, događanja i odmor.
Ukupno će biti postavljeno devet elemenata (klupa) čime će se formirati oko četrdeset fleksibilnih pozicija za sjedenje.

Svaki od elemenata imat će direktnu digitalnu štampu za interpretacijske potrebe, a bit će izrađene od drvene hrastove građe na metalnoj podkonstrukciji. Klupe neće biti fiksirane kako se ne bi utjecalo na sustav korijenja u tlu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2021 01:02