StoryEditorOCM

cvatnja je završilaSavjetodavna služba objavila važno upozorenje maslinarima iz Zadarske i Šibensko-kninske županije

Piše Savjetodavna služba
14. lipnja 2017. - 22:13

Cvatnja maslina u zadarskoj županiji je završena. Na opažačkim se mjestima bilježi znatno intenzivniji lov druge generacije maslinina moljca (Prays oleae) za razliku od prve.

Stoga preporučujemo provedbu zaštitnih mjera protiv spomenutoga štetnika, kada je plod veličine 4–5 mm, uporabom jednoga od dozvoljenih i registriranih pripravaka:
- dimetoat  (Rogor 40, Chromogor, Perfekthion Calinogor),
- deltametrin (Decis 2,5 EC, Scatto) ili
- fosmet (Imidan 50 WG).

U ekološkoj su proizvodnji dozvoljeni pripravci na osnovi BT (Baturad WP, Biobit WP) ili na osnovi azadiraktina (Neemazal T/S).

Isto tako upućujemo maslinare na redovite preglede maslinika na štetnika maslinina svrdlaša (Rhynchites cribripennis), koji u pojedinim maslinicima u ovo vrijeme može pričiniti znatne ekonomske štete. Dozvoljeno sredstvo je Rogor 40.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenog sredstava za zaštitu bilja!

Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe!


Ivan Šimičević, dipl. ing. agr.
PSS, Zadarska županija

 

Obavijest maslinarima iz Šibensko-kninske županije

Tijekom ovog tjedna i dalje se bilježi pojačan let 2. generacije maslininog moljca (Prays oleae).

U maslinicima u zaleđu županije (zaleđe Skradina, Pirovca, Primoštena, Miljevci, zaleđe Vodica) plod je veličine cca 4mm (glavica šibice, zrno pšenice).

Obzirom da je u velikom dijelu maslinika zametnut relativno mali broj plodova preporuča se provođenje zaštite jednim od predloženih pripravaka:

Za suzbijanje maslininog moljca, gusjenica I i II razvojnog stadija, mogu se koristiti pripravci Baturad WP, ili Biobit WP ili Neemazal-T/S.  

Navedene pripravke mogu koristiti maslinari koji su u sustavu ekološke proizvodnje ili su korisnici plaćanja za IAKS mjere RRRH;  OPERACIJA 10.1.8. Održavanje ekstenzivnih maslinika.

U konvencionalnoj proizvodnji može se koristit jedan od pripravaka čija je djelatna tvar: deltametrin (Decis 2,5 EC, Decis 100 EC, Deca 25 EC, Scatto, Rotor super) ili dimetoat (Calinogor, Rogor 40, Chromogor, Perfekthion) ili fosmet (Imidan 50 WG).

Kod odabira pripravaka treba voditi računa da deltametrin spada u skupinu sintetskih piretroida koji slabije djeluju kod visokih temperatura.

Pripravke koristiti prema uputama proizvođača!

NAPOMENA!

Korisnici sredstava za zaštitu bilja nakon tretiranja imaju obvezu ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja, a praznu ambalažu koja ostaje nakon upotrebe sredstava za zaštitu bilja poropisno zbrinuti.

Gordana Kožarić-Silov, dipl. inž. agr.
PSS, Šibensko-kninska županija

 

24. travanj 2024 07:34