StoryEditorOCM

oprez i zbog svrdlašaProtiv moljca prskajte kada plodovi budu veliki 4-5 milimetara

Piše Savjetodavna služba
12. lipnja 2017. - 21:18

Upozoravamo maslinare s područja Istre da bilježimo let druge generacije maslininog moljca (Prays oleae) srednjeg do kritičnog praga štetnosti.

Ovisno o položaju i sortimentu, maslina je završila s cvatnjom ili su plodovi veličine 1-2 mm. Tretiranje protiv ove generacije provodi se kad je plod veličine 4-5 mm, tako da sa tretiranjem još možemo pričekati. Svakako preporučujem maslinarima da pregledavaju svoje nasade.
 
Štete od ove generacije očituju se u opadanju plodova tijekom kolovoza.           

Preparati koji se mogu koristiti u tu svrhu jesu preparati na bazi Bacillus thurigiensis (Biobit WP, Baturad WP), preparati na bazi dimetoata (Rogor 40, Chromogor, Perfekthion, Calinogor) ili preparati na bazi deltametrina (Decis 2,5 EC, Decis 100 EC, Deca 25 EC, Scatto, Rotor super), preparat na bazi fosmeta (Imidan) ili preparat na bazi azadirectina (Neemazal T/S).

Također upozoravamo maslinare da pregledavaju svoje nasade na prisustvo maslininog svrdlaša (Caenorhinus/Rhynchites cribripennis). Ovaj štetnik najveće štete čini na malim plodovima uzrokujući njihovo crnjenje i otpadanje. (Napomena: Rogor 40 je registriran u RH i za suzbijanje maslininog svrdlaša).

Maslinare također upozoravamo da se u zaštiti masline smiju koristiti samo registrirana sredstva za zaštitu bilja (SZB).

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Preparate koristiti prema uputama proizvođača!

Nakon tretiranja popuniti evidencijsku listu o uporabi SZB!

Marina Kocijančić, dipl. inž. agr.
PSS, Itarska županija

20. travanj 2024 02:04