StoryEditorOCM

provedite zaštituMuha intenzivno uništava masline, pronađeni su skoro svi razvojni stadiji! Prijeti još veća zaraza jer plodovi ne trpe sušu, a temperatura je idealna

Piše Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba
12. srpnja 2018. - 18:00

Na opažačkim punktovima Splitsko-dalmatinske županije na kojima se prati let i brojnost maslinine muhe bilježi se ulov od 20 do 80 kom odraslih jedinki po lovci. Pregledom zaraženih plodova u priobalju i na otocima pronađeni su skoro svi razvojni stadiji maslinine muhe od svježe položenih jajašaca do ličinki mlađeg i starijeg stadija te kukuljica.

Upozoravamo maslinare koji do sada nisu obavili zaštitu maslinika da je provedu, jer se u protivnom očekuje veća zaraza.

Plod masline na većini lokaliteta je dobro razvijen ne pati od suše te je takav atraktivan za polaganje jaja, izuzev su lokaliteti na povišenim položajima i plićim tlima gdje su smežurani plodovi.

Trenutne temperature zraka još uvijek odgovaraju razvoju maslinine muhe te ne djeluju na usporavanje ili zaustavljanje razvoja maslinine muhe.

Za zaštitu nasada mogu se koristiti dozvoljeni pripravci na osnovi:

- Dimetoata (trgovački nazivi Calinogor, Chromogor, Perfekthion, Rogor 40),

- Fosmeta (trgovački naziv Imidan 50 WG),

- Deltametrina (trgovački naziv Decis 2.5 EC, Decis 100 EC, Scatto, Rotor Super, Poleci plus).

U maslinicima u kojima nema ostvarene zaraze može se koristiti metoda zatrovanih mamaca radi suzbijanja odraslih jedinki maslinine muhe prije odlaganja jaja u plod. Ova metoda daje zadovoljavajuće rezultata ako se primjeni na širem području uz obuhvaćanje minimalno 100 maslina.

Maslinari koji su u sustavu ekološke proizvodnje ili su korisnici plaćanja za IAKS mjere OPERACIJA 10.1.8. Održavanje ekstenzivnih maslinika trebaju nastaviti s primjenom pripravka na osnovi spinosada s atraktantom (trgovačkog naziva SUCCESS BAIT) ili Eco-trapova. Ekološke mjere zaštite daju bolje rezultate ako se primjenjuju u izoliranim ili poluizoliranim lokalitetima na kojima su maslinici.

Pripravke koristiti prema uputi proizvođača. Nakon tretiranja popuniti evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a potrošenu ambalažu zbrinuti na propisani način.

Silvija Marušić, dipl. ing. agr.
Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba
Splitsko-dalmatinska županija

18. travanj 2024 09:29