StoryEditorOCM

MONS AUREUSBlago Zlatne planine možemo pronaći i u novootvorenoj vinoteci uz Jadro

Piše Mia Sesartić/sponzorizani sadržaj
29. svibnja 2023. - 19:16

Naše vinarske tehnike osmišljene su da pojačaju, a ne ometaju prirodne okuse voća u našim vinima. Ciljevi održivosti uključuju želju za poboljšanjem kvalitete vinogradarstva i vinarstva na ekološki prihvatljiv način, pružanjem informacija potrošačima i dodavanjem vrijednosti našoj industriji i našoj zajednici - kažu u vinoteci ‘Mons Aureus‘

U prekrasno obnovljenoj kamenoj ljepotici pučke arhitekture, u Solinu, u Zvonimirovoj ulici na broju 6, poznatoj Solinjanima kao Arnirovi dvori, otvorena je u njezinom prizemlju vinoteka "Mons Aureus - wine and more" ili u prijevodu "Zlatna planina – vino i više".

Za sve je zaslužna obitelj Čerina, odnosno Solinjanin Ivan Čerina. On je zajedno sa svojim potomcima preuredio djedovinu i započeo priču koja je spoj onoga što su nekad živili stari Solinjani, svakodnevno krčeći svoje vinograde i puneći konobe žuljevima ruku, a s druge strane povezujući sada tu tradiciju na predivnu dolinu na istoku Hrvatske, našu Baranju.

image
Sasa Buric/Cropix

Tko su "Mons Aureus"? Kada se predstavljaju oni kažu kako su poezija iz prirode. I doista, kada pogledate na fotografijama taj prekrasan krajolik, priroda kao da vam sama pjeva...

- Naime, Mons Aureus ili Zlatna planina proteže se od istočne granice Hrvatske, od Dunava pa sve do samog srca Baranje. Već samo ime govori zašto su ga Rimljani tako nazvali.

Uz prekrasne poglede na sjever i Mađarsku i na nepregledna polja i šume prema jugu Baranje, otkrili su da je ovo brdo stvoreno za uzgoj vinove loze - upoznaju nas s pričom u solinskoj vinoteci navodeći kako u posjedu u Baranji imaju 10 hektara vinograda, dok im je cilj da kroz nekoliko godina to bude 18 hektara.

- U Baranji je uz lov, ribolov, te poljoprivredu, vinarstvo i danas jedna od glavnih grana. I tako smo na vrhu brda, uz takozvani turski put 2015. godine i počeli sa sadnjom naših prvih nasada.

image
Sasa Buric/Cropix
image
Sasa Buric/Cropix

Težimo proizvodnji vina koja odražavaju njihovo podrijetlo, što znači da pokazuju osobine koje povezujemo s regijama i vinogradarskim nalazištima odakle je voće dobiveno - vele nam tako iz Mons Aureusa koji se mogu pohvaliti i brojnim nagradama za svoja vina.

Tako su prošle godine na 54. Izložbi vina kontinentalne Hrvatske u Svetom Ivanu Zelini dobili zlatnu medalju i posebnu medalju žirija, odnosno nagradu "Milan Pažić" za najbolje ocijenjeno bijelo suho mirno vino kontinentalne Hrvatske za graševinu, berba 2020., a koja je proglašena i šampionom 35. "Bonavite" u Trnavi.

image
Sasa Buric/Cropix

- Naše vinarske tehnike osmišljene su da pojačaju, a ne ometaju prirodne okuse voća u našim vinima. Dvije riječi koje ćete često čuti da opiše našu tehniku proizvodnje vina su "nježna" i "neintervencionistička" - navode u prilog svome radu.

Dokaz kvalitete ponosno stoji i na ulazu u novootvorenu vinoteku čiji pult, krasi i suvenir, naravno, prepoznatljiva glava Solinjanke.

Dočekuje nas i djelatnica Magdalena Aklić, pokazuje nam što se sve ovdje nudi, od crvenih vina: Cabernet Sauvignon Barrique, Merlot, Cuvee, Kadarka, bijelih: Pinot Grigio, Chardonnay i Graševina i Rose u pakiranju od 0,75 litara.

- Vinoteka drži pristupačne cijene za ovakvu vrstu vina od 4 do 12 eura kako bi bila dostupna za svačiji džep – kazuje nam Magdalena dodajući kako je vinoteka otvorena radnim danom, dakle od ponedjeljka do petka, od 8 do 16 sati.

image
Sasa Buric/Cropix

U Vinariji Mons Aureus drže veoma do zelene politike.

- Ciljevi održivosti uključuju želju za poboljšanjem ekoloških performansi, poboljšanjem kvalitete vinogradarstva i vinarstva na ekološki prihvatljiv način, pružanjem informacija potrošačima i dodavanjem vrijednosti našoj industriji i našoj zajednici.

image
Sasa Buric/Cropix

Uz prekrasan pogled iz naše vinarije na selo Draž, Dunav i susjednu Mađarsku, u planu nam je širenje kapaciteta koji će za nekoliko godina moći primati i do 80 hektolitara, a kada je riječ o vinoteci u Solinu želja nam je otvoriti i kušaonicu vina – zaključuju naši domaćini o čijim će se vinima, navode, još mnogo čuti.

Nagrađena graševina

Zlatna medalja i posebna medalja žirija za najbolje bijelo suho, mirno vino kontinentalne Hrvatske "Sv. Ivan Zelina 2022.", berba 2020. i šampion graševine na manifestaciji vinogradara istočne Hrvatske u Trnavi na jubilarnoj 35. Bonaviti.

Tipična baranjska graševina slamnatožute boje sa zelenom nijansom, kiseline su blage i užitne, zaokružene dobrim tijelom. Miris je dominantno voćan, a s prisutnim herbalnim notama. U završetku mirisa prisutno je dozrelo voće. Vino je harmonično, pitko i užitno. Služiti ga na temperaturi od 10-12 stupnjeva Celzijusovih.

15. travanj 2024 12:34