StoryEditorOCM

prirodno čišćenjeProljeće je, vaše tijelo žudi za obnovom, požurite na pazar: kraljica detoksikacije stigla je na banke, vraća snagu i popravlja raspoloženje kao nijedna druga namirnica

6. travnja 2018. - 11:16

Proljeće je vrijeme obnove i novog početka, ali i idealno za detoksikaciju organizma, što će pridonijeti boljem zdravlju i raspoloženju. Sretna je okolnost da nam priroda upravo sada nudi obilje zdravih namirnica, među kojima je šparoga definitivno kraljica.

Ona je izvrstan izvor mnogih važnih hranjivih tvari, kao što su folna kiselina (prirodni oblik folne kiseline), cink, selen i vitamini A i K. Ujedno su šparoge bogate vlaknima, koja su hrana za korisne bakterije u našim crijevima.

Stoga s početkom proljeća uvrstite ove biljke što češće na svoj jelovnik jer ćete već nakon nekoliko dana primijetiti da imate više snage i da vam se popravilo raspoloženje.

Šparoge sadrže tvar asparagin zbog koje mokraća nakon konzumacije ovog bilja ima karakterističan, neugodan miris. I baš asparagin ima vrlo blagotvoran učinak na naš organizam, posebno na bubrege i općenito na mokraćni sustav. Djeluje kao prirodni diuretik i pomaže tijelu da se osobodi viška mokraćne i oksalne kiseline.

Ovaj sastojak šparoge igra i važnu ulogu u detoksikaciji organizma, a poznato je da su naši bubrezi zaduženi za održavanje normalne pH vrijednosti tijela.

 
Osim toga, šparoga može pomoći u održavanju ili stvaranju optimalne kiselosti, jer kao što je poznato, upravo je zakiseljavanje tijela uzrok mnogih bolesti pa konzumacija šparoga može biti vrlo dobra preventiva.

Šparoga ne pomažu samo u detoksifikaciji bubrega, nego i jetre, još jednog od naših najvećih i najvažnijih organa. Mogu biti korisne i u zaštiti od štetnih učinaka alkohola, koji je jedan od najvećih neprijatelja jetre.

Konzumiranjem šparoga koje potiču stvaranje važnih enzima brže i lakše se razgrađuju i drugi otrovi koji dospijevaju u jetru. Tako se jača jetra i poboljšava njezina funkcija, što joj u budućnosti olakšava da lakše razgrađuje razne štetne tvari koje treba ukloniti iz organizma.

Važan dio detoksikacije svakako je uklanjanje mogućih čestica teških metala nakupljenih u tijelu. Teški metali velika su opasnost za naše zdravlje. No, šparoge mogu ublažiti tu opasnost zahvaljujući činjenici da sadrže puno klorofila za koji je poznato da u kombinaciji s aminokiselinama uklanjaju olovo, živu i druge teške metale.

Očito je da su blagodati ove biljke toliko velike da bi bila prava šteta ne uvrstiti ih u proljetni jelovnik.
18. travanj 2024 11:34