StoryEditorOCM

moćni simbol mediteranaIzliječite nesanicu i prehladu, 'potjerajte' bol i napetost, njegujte kožu: evo kako pripremiti i koristiti pripravke od lavande

Piše Doc. dr. sc. Ivana Generalić Mekinić
28. siječnja 2018. - 13:10

Lavanda se smatra pravom mediteranskom biljkom, a iako je njeno prirodno stanište u Provansi u Francuskoj, uspijeva na području čitavog Mediterana, južno do tropske Afrike i jugoistočno sve do Indije.

O uzgoju i ljekovitosti ove biljke već smo pisali, a sada pročitajte kako pripremiti i koristiti češće upotrebljavane pripravke od lavande.

Detaljni 'vodič' kroz lavandu: naučite sve o uzgoju i ljekovitim svojstvima biljke čije su 'moći' poznate još od davnina

Čaj

Čaj od lavande se priprema kao oparak, tako da se jedna žličica suhe lavande prelije sa 2 dcl kipuće vode. Smjesa se pusti da odstoji 5 minuta nakon čega se procijedi. Čaj se pije tijekom dana u manjim gutljajima.

Lavandin čaj ima široku primjenu; koristi se za opuštanje, kod nesanice u kombinaciji sa kamilicom, kod oslabljenog imuniteta i za liječenje prehlada. Također se može koristiti za ispiranje rana, za masažu vlasišta te u liječenju svrbeža kože.

Eterično ulje

Smatra se da konzumacija nekoliko kapi eteričnog ulja (1-4) lavande na kocki šećera potiče djelovanje žučnog mjehura i poboljšava probavu.

Eterično ulje lavande pomiješano sa maslinovim umiruje kožu i ublažava iritacije, a čak se može i direktno nanijeti na mjesto uboda.

Također u kombinaciji sa nekim neutralnim uljem (maslinovo ili sezamovo ulje) naneseno na sljepoočnice i stražnji dio vrata uklanja glavobolju, bol i napetost.

Hidrolat

Zbog uravnotežene pH-vrijednosti, hidrolat lavande se može koristiti za njegu svih tipova kože. On umiruje kožu pa je učinkovit kod uboda insekata, akni, iritacija i upala, te osvježava i hladi što ga čini poželjnim sredstvom za njegu kože u ljetnim mjesecima.

Također hidrolat lavande se može koristiti kao sredstvo za dezinfekciju i čišćenje rana i opeklina.

Tinktura

Tinktura lavande se priprema tako da se 70 g suhih cvjetova natopi u 100 ml 70% alkohola tijekom 10-15 dana. Tinktura se koristi u liječenju reumatičnih oboljenja zglobova i mišića, kod svrbeža kože te za ublažavanje uboda ili se pak može konzumirati 15-20 kapi tinkture za liječenje probavnih poteškoća.

Dodatak tinkture lavande u vruću vodu koristi se za inhalaciju. Osim toga primjenom tinkture lavande na tjemenu se uklanja prhut, potiče cirkulacija i rast kose te obnavlja vlasište.

Kupelj

Oko 50-100 g suhih cvjetova lavande se prelije sa 1 L kipuće vode te se ostavi da odstoji 10 minuta. Nakon cijeđenja tekućina se doda u kupku u kadi te se koristi kod vegetativnih distronija, klimakteričnih tegoba i ozeblina. Kupka ima relaksirajući učinak jer miris lavande opušta i smiruje, ali ima i antiseptička svojstva.

14. travanj 2024 13:24