StoryEditorOCM

Čudesna biljkaDonosimo vam recepte za pripravke od koprive, ali upozoravamo - ne pretjerujte u konzumaciji!

Piše doc. dr. sc. Ivana Generalić Mekinić
10. srpnja 2017. - 09:58
iStock-528280092

O koprivi smo već pisali, a sada vam donosimo recepte za pripravke koji pomažu u borbi protiv brojnih bolesti i jačanju imuniteta.

'Beznačajni korov neugodan na dodir' jedna je od najčudesnijih i najljekovitijih biljaka na planetu

Priprema insekticida i gnojiva od koprive uistinu je jednostavna

Čaj od koprive

Čaj od koprive se priprema klasičnim postupkom kao i ostali čajevi, tako da se jedna žličica suhe biljke (3 do 5 g) prelije s 250 ml kipuće vode te ostavi 10 minuta, nakon čega se procijedi i spreman je za konzumaciju. Čaj koprive se priprema svjež, a preporučeno ga je piti do tri puta dnevno, najčešće nakon obroka.

Čaj koprive je poznati diuretik, ali s konzumacijom ipak treba biti na oprezu jer prevelike doze mogu nadražiti želudac, izazvati opstipaciju i zadržavanje mokraće. Ne preporučuje se konzumacija čaja trudnicama i djeci, te bolesnicima s teškoćama s bubrezima te srčanim bolesnicima.

Vino od koprive

Vino od koprive se pripravlja tako da se otprilike dvije žlice mladih listova koprive i jednaka količina cvjetova maceriraju u 1 litri bijelog vina tijekom sedam dana. Nakon toga se vino procijedi i prelije u novu bocu koja se čuva na hladnom i mračnom mjestu. Preporučeno je konzumirati vino od koprive tijekom 15 dana i to na način da se pije jedna čašica vina svako jutro.

Rakija od koprive

Oko 200 g listova koprive se macerira u 1 litri rakije (šljivovice 45%) tijekom 3-4 tjedna na toplom ili osunčanom mjestu, nakon čega se macerat procijedi.

Pripravljenu rakiju je preporučeno piti u dozama od 0,3 l i to ujutro natašte te navečer, sat nakon obroka. Rakija se konzumira u svrhu ublažavanja žgaravice, kod pečenja u želucu te čireva na želucu i crijevima. Vanjska uporaba rakije je uglavnom za liječenje različitih kožnih oboljenja (apscesa, čireva, za ispiranje rana, za uklanjanje prhuti,...).

Tinktura od korijena koprive

Korijen koprive koji se iskopao u proljeće ili jesen te se grubo očisti uz pomoć četke (ne prati!), nareže se na sitne komadiće i uspe u staklenu bocu u koju se ulije medicinski alkohol (80%). Posuda se ostavi tijekom dva tjedna uz povremeno miješanje, nakon čega se procijedi, prelije u tamne boce i čuva na hladnom mjestu. 

Pripravljena otopina se također koristi za vanjsku primjenu u vidu obloga koji se stavljaju na kožu ili bolna mjesta, ili se može koristiti za jačanje kose tako da se razrijeđena tinktura nanosi na vlasište ili se pak njome ispire kosa nakon pranja.

Kupke od koprive

Ekstrakti koprive koji se dodaju u kupke za tijelo se pripremaju tako da se čaša svježe koprive prelije sa oko 1 l kipuće vode te se smjesa ostavi 15-ak minuta da odstoji, nakon čega se procijedi i ulije u kadu s toplom vodom. Nakon kupke nije potrebno tuširanje.

Kupke od korijena koprive koje se koriste za noge pripremaju se namakanjem cijele biljke (jedna šaka korijena i po dvije šake listova i stabljike) preko noći u 5 l hladne vode. Sljedeći dan se smjesa zakuha, a nakon hlađenja je spremna za korištenje.

08. travanj 2024 12:49