Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Kulturapremijera predstave “Priredba” u splitskom Teatrinu

Zovko režira Zovka

Piše PSD.
28. svibnja 2008. - 21:50
Predstava u kojoj su se udružili Ilija i Josip Zovko smještena je u ambijent “kulturnog ljeta” jednog našeg sela, a njezin junak je scenski radnik

Josip Zovko i Ilija Zovko /Paun Paunović / CROPIX
Praizvedba četvrte drame splitskoga glumca Ilije Zovka, ”Priredbe”, koja je nastala u koprodukciji HKD Napredak i Gradskog kazališta mladih, bit će na programu u Teatrinu ovoga četvrtka s početkom u 20 sati.

Riječ je o monodrami u kojoj Ilija Zovko sam igra, a režije se prihvatio njegov mlađi kolega glumac Josip Zovko. ”Priredba” je još jedna Ilijina priča o gastarbajterskoj sudbini za koju je motive crpio iz susreta i priča u svom rodnom kraju, premda je smještena u ambijent kazališta, odnosno na pozornicu “kulturnog ljeta” koje je danas obvezno u svakom selu.

Njegov junak je scenski radnik koji radi na crno. Zovko je u prvi plan istaknuo posebnu podvrstu gastarbajtera koji su čitavoga života radili bez papira i dozvola po europskim velegradovima, nisu zaradili ni mirovinu, a bili su potpuno ovisni o milosti posrednika. Autor je poznavao takve ljude i slušao njihove priče - kaže, ima ih i danas - a njegov kolega Josip Zovko također, jer obojica potječu iz općine Lokvičići, iz sela znakovita imena Berinovac u Imotskoj krajini i u daljem su srodstvu, pa je Josipu tekst već nakon prvog čitanja bio blizak i prepoznatljiv tako da se rado prihvatio režije.

- Prvi put režirajući uhvatio sam se najteže dramske forme, monodrame, ali nije bilo većih problema. Odmah sam uspostavio komunikaciju s tekstom, a s autorom, odnosno glumcem, mogao sam individualno raditi što i jest najvažnije za stvaranje dobre predstave - kaže Josip Zovko i dodaje:

- Nastojao sam pomoći Iliji da osvijesti i publici prenese taj problem pojedinca čijim životom stalno ravnaju drugi. Njegove su emocije jednostavne, ali nimalo površne. Nisam gotovo nimalo intervenirao u sam tekst, osim u slučaju nekoliko termina, a jedino sam uočio da su prijelazi u drami prediskretni, trebalo ih je drastičnije naglasiti - pojašnjava mlađi Zovko.

Ilija Zovko pak dodaje da mu je pomoć kolege bila neophodna jer autor ne može sam režirati svoj tekst. Čini mu se da je već odigran i ne zapaža detalje koje treba mijenjati. Uz to, mnogi koji su pročitali “Priredbu” dali su mu niz savjeta u kojima se gubio, pa je trebalo prihvatiti samo najpotrebnije sugestije jednog čovjeka.

- Josip poznaje situaciju i podneblje opisano u djelu, a uz to je veoma inteligentan čovjek koji se dobro razumije u teatar. Stoga se nadam da mu ovo neće biti zadnja režija - zaključuje Ilija.

Ilijine drame u knjizi

“Priredba” će nakon premijere u četvrtak igrati u Teatrinu još i u petak 30. svibnja te 10. lipnja. Potom je očekuju gostovanja u Makarskoj, Trogiru, Kaštelima, Hvaru, Klisu, Solinu i drugim mjestima. HKD “Napredak” popratit će premijeru tiskanjem svih četiriju drama Ilije Zovka, ”Oprosti Stipe”, ”Francuzice”, ”Ženika” i “Priredbe” u posebnoj zbirci pod nazivom “Poker lišina”.

 

Izdvojeno