StoryEditor
KulturaMeđunarodna liga humanista nagradila našeg redatelja, Wajdu i Gavrasa

ZLATNA POVELJA Veljko Bulajić - redatelj humanist

Piše PSD.
6. ožujka 2012. - 09:43
Međunarodna liga humanista nagradila je Veljka Bulajića Zlatnom poveljom “Redatelj humanist 20. stoljeća” koju je, kako se doznaje od tog hrvatskog filmskog redatelja, zajedno s Andrzejom Wajdom i Costom Gavrasom, dobio za mirovni angažman u vrijeme rata na ovim prostorima, iskazan prilikom napada i blokade Dubrovnika, kao i u vrijeme opsade Sarajeva.

- U svim svojim filmovima, od ‘Vlaka bez voznog reda’ do ‘Libertasa’, trudio sam se biti objektivan tumač povijesnih i suvremenih događanja, a istovremeno i blizak gledatelju’ - istaknuo je Bulajić.

- To je također priznanje mojim suradnicima, ali i sredini u kojoj su ti filmovi mogli nastati - dodao je.

Bulajić je rekao da je to prvi put da Međunarodna liga humanista, osnovana 1976. u Philadelphiji, dodjeljuje nagrade filmskim redateljima koji su kroz svoje filmove upozoravali na političke i ratne sukobe u svojim zemljama. Osim za cjelokupni rad, hrvatski, poljski i grčki redatelj nagrađeni su upravo za zalaganje u vrijeme rata u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini.

Odluka o dobitnicima Povelje donesena je pod predsjedanjem dr. Elisabeth Rehn, prije mjesec dana, no Bulajić još ne zna kojom će mu prigodom i kada biti uručena. Slične povelje dosad su dobili mnogi znanstvenici, liječnici, poduzetnici, osobe iz političkog i javnog života.

Međunarodna liga humanista okuplja istaknute znanstvenike, kulturne i javne djelatnike, vjerske dostojanstvenike i druge mirotvorce iz cijeloga svijeta koji svojim radom i djelovanjem promiču mir i demokraciju, a među njima je i deset nobelovaca.

J.Kosanović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. srpanj 2021 09:27