StoryEditor
Kulturaima nam pomoći

Zgodne žene opet spašavaju stvar

Piše Jasenka Leskur-Staničić
4. kolovoza 2016. - 15:58

Pjesnikinje, književnice, novinarke, aktivistice i druge Zgodne žene četiri će dana – od 4. do 7. kolovoza – spašavati stvar, i to u splitskom caffe baru "Chillton", na Bačvicama, na adresi Jadranska 1.

Riječ je o festivalu na kojem će se održavati tribine, predavanja i drugi zanimljivi i edukativni sadržaji, a koji četvrti put organiziraju "Skribonauti" u suradnji s partnerima – Domom za nezbrinutu djecu "Miljenko i Dobrila" i Kinoklubom Split.

Festival se otvara u četvrtak, 4. kolovoza, tribinom "Feministički mediji: Zašto i za koga?", na kojoj će Jelena Tešija iz Libela.org i Marino Čajdo s portala "Vox Feminae" govoriti o neprofitnim feminističkim medijima i njihovoj ulozi u reprezentaciji feminizma u Hrvatskoj danas. Drugi dan festivala, u petak 5. kolovoza, predstavljaju se mlade snage splitske poezije – Katja Grcić, Petra Rosandić i Nada Topić, a moderatorica razgovora je Irena Delonga Nešić.

Subota, 6. kolovoza, posvećena je kratkoj priči i dvjema zbirkama: "Dobri dani nasilja" Ružice Aščić i "Ticala" Jelene Zlatar Gamberožić, a s nagrađivanim autoricama posjetitelje upoznaje Luiza Bouharaoua.

Festival se zatvara u nedjelju, 7. kolovoza, projekcijom dokumentarnog filma nagrađenog Nagradom za etiku i ljudska prava na 25. danima hrvatskog filma, "Pravo na rad: Onako kako smo ga ostavile", i tribinom "Kada umjetnost 'imitira' život", na kojoj sudjeluju pjesnikinja i književnica Ivana Bodrožić te novinarka i autorica knjige "Kako ste?" Barbara Matejčić.

Barbarina zbirka priča i Ivanin najnoviji roman "Rupa" bit će povod za razgovor o odnosu književnosti i zbilje, angažiranom pisanju i mogućnosti koje ono ima da potakne društvenu promjenu. Kroz program vodi Luiza Bouharaoua.

Partneri festivala su Kinoklub Split, caffe bar "Chillton", Libela.org, a program se odvija uz financijsku podršku zaklade Kultura nova i Ministarstva kulture.

Poezija za van

Posebni bonus-program čini akcija "Poezija za van!", a za sudjelovanje valja slijediti tragove na Facebooku i pronaći poeziju pretočenu u vizualnu umjetnost. Akcija traje dok sve pjesme ne nađu svog vlasnika.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. siječanj 2022 05:44