StoryEditorOCM
KulturaSRETAN ROĐENDAN

Žena zbog koje Splićanke zaboravljale na ručak: posebna obljetnica za 'Slobodnu' i jednu veliku novinarku...

2. ožujka 2017. - 16:10

Prije točno šezdeset godina, davne 1957., Slobodna je Dalmacija učinila nešto što se pokazalo izuzetno tiražno - iz dana u dan počela je objavljivati roman u nastavcima. Riječ je bila o romanu "Nevina u ludnici" Marije Jurić Zagorke, a osim atraktivnosti samog Zagorkina imena i njezine priče značajno je, bože 'prosti, pridonijela i činjenica da je 84-godišnja autorica upravo te godine, krajem studenoga 1957. umrla. Smrt je i prije 60 godina bila tiražna...

Nije to, naravno, bilo prvi put da se neko djelo Marije Jurić Zagorke tiska u nastavcima, ali je bilo zadnji put. Roman "Nevina u ludnici" u Slobodnoj Dalmaciji je zapravo bio pretisak izdanja koje je prvi put bilo objavljeno 1904. u Đakovu, a Slobodna je objavila 112 sveščica s ukupno 2416 stranica.

Željni kulture

Priča koja se sačuvala do današnjih dana kaže da su mnogobrojne obitelji u Splitu, ali i šire, iz dana u dan jele zagorene ručkove jer da su žene, udubljene u štivo, zaboravljale provjeriti situaciju u kuhinji. U to vrijeme je Split brojio oko 70 tisuća stanovnika i bio je u golemoj ekspanziji, kako populacijskoj, tako i razvojnoj, pa i kulturnoj. Ljudi su željeli kulturu, a o stanju svijesti tadašnjih Splićana možda najbolje govori podatak da je baš te godine kroz osam kina prošlo 1.733.490 gledatelja, odnosno svaki je stanovnik grada u kinima pogledao skoro trideset filmova.

U ekspanziji je bila i Slobodna Dalmacija kojoj je urednička odluka da 112 dana zaredom tiska Zagorkin roman bila tek jedna od mnogih koje su je uzdigle. Tadašnji glavni urednik Sibe Kvesić, danas 94-godišnjak, preuzeo je list s tiražom manjom od pet tisuća, a deset godina kasnije, kad je novine prepustio svome nasljedniku, "Slobodna" se prodavala u 42 tisuće primjeraka.

Odluka da se u novine uvrsti roman prve hrvatske novinarke bila je logična, ali svejedno hrabra budući da svijet Marije Jurić Zagorke nema gotovo nikakve veze s Dalmacijom. Marija Jurić Zagorka u feljtoniziranom obliku objavila je nekoliko knjiga - "Grička vještica" izlazila je u Malim novinama, "Kaptolski antikrst" i "Modri đavo" u Hrvatskoj metropoli, "Republikanci" u Ilustrovanom listu, a "Plameni križari" - poslije preimenovani u "Plameni inkvizitori" - u ondašnjem Jutarnjem listu. Uglavnom su tiskani u sveščićima koji su izlazili periodično.

Popularizirala i imena

Kao ogledni model Zagorkina popularnog romana može poslužiti "Grička vještica", zacijelo najčitaniji hrvatski roman svih vremena. Počeo je izlaziti u Malim novinama od 28. srpnja 1912. do 24. kolovoza 1913. godine. Ubrzo se pojavljuje i u sveščićima, ali i uknjižen. U prvobitnom izdanju roman se sastoji iz tri dijela koji nisu bili posebno naslovljeni.

Kasnije Zagorka proširuje djelo: dodaje mu kao prvi dio već objavljen roman "Tajna krvavog mosta", prvobitnu "Gričku vješticu" sažimlje u dva dijela pod naslovom "Kontesa Nera" i "Malleus maleficarum", a zatim piše još tri dijela, koji izlaze u nastavcima u Novostima i Večeri: "Suparnica Marije Terezije", "Dvorska kamarila" i "Buntovnik na prijestolju". Tako je, pod zajedničkim imenom "Grička vještica", nastao popularni šestodijelni romaneskni ciklus od nekih 3500 stranica.

Tiskanje "Nevine u ludnici" i golema popularnost toga dodatka u Slobodnoj Dalmaciji najbolje govori koliko je književno djelo Marije Jurić Zagorke svenacionalno i općehrvatsko. Prihvatili su ga, naime, i baštinici čakavice jednako kao i čitatelji sjevernog dijela Hrvatske. O njezinu utjecaju "na mase" govori i podatak da su zahvaljujući njezinim romanima u široku upotrebu ušla do tada gotovo nepoznata imena - Damir, Siniša, Gordana, Jadranka...

No novinarski status iste autorice druga je priča. Ona se za samo mjesto unutar redakcije - tog muškog zabranjenoga grada! - morala grčevito boriti... No to je već svima znana priča.


Program Centra za ženske studije

Zahvaljujući Centru za ženske studije iz Zagreba, rođendan Marije Jurić Zagorke, 2. ožujka, obilježava se svake godine zanimljivim programom. Tako će za njezin 144. rođendan oživjeti i njezin Memorijalni stan na Dolcu, a predavanje Žarke Vujić: "Dvije Marije: klaviristica i likovna umjetnica Marija Novaković u svjetlu djelovanja Marije Jurić Zagorke" povezat će te dvije kreativne žene koje su obje neko vrijeme bile smještene u ludnicu.

Marija Novaković (1885. - 1960.) bila je obrazovanjem učiteljica glasovira. Godine 1931., nakon raspada ljubavne veze s Gustavom Mahlerom, hospitalizirana je u berlinskoj Klinici Herzsberge da bi 1932. bila otpremljena na Vrapče gdje je provela ostatak života. Tamo je počela slikati i uz podršku svoga psihijatra izgradila velik opus "outsajderske umjetnosti" koji je nekoliko puta izlagan...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2023 07:05