StoryEditor
Kulturaslavljenici

Zbor i orkestar Gospe od Zdravlja: pjevali u Mozartovoj kući, ali i u policijskoj postaji

Piše PSD.
14. studenog 2014. - 13:50

Scripta manent, odnosno samo ono što je napisano ostaje. Znaju to vrlo dobro franjevci u župi Gospe od Zdravlja, pa su odlučili svu dokumentaciju, koju je časna sestra Zorislava Radić godinama prikupljala, objaviti u monografiji prigodom 20. obljetnice djelovanja mješovitog zbora mladih i komornog orkestra.

Svečana proslava održat će se u petak u 20 sati u spomenutoj crkvi, a osamdesetak članova zbora i dvadesetak članova orkestra predstavit će svoj rad.

Razvijati ljubav za glazbu

Ovo je njihova godina jer su dobitnici nagrade Splitsko-dalmatinske županije, ali i Grada Splita. Slijedeći pravila svetoga Franje i vodeći se za njegovom “Gdje je tuga i nesloga, daj da tu nosim radost i jedinstvo”, sestra Zorislava i fra Stipica Grgat 1994. godine odlučili su obogatiti glazbenu ponudu grada i pokrenuti mješoviti zbor mladih i komorni orkestar u svojoj župi. Krenulo je skromno, s dvadesetak pjevača i nešto manje svirača.

- Naša želja bila je ne ostaviti mlade na ulici, nego ih zainteresirati za nešto kvalitetno. Ne ostati samo na popularnim šansonama, nego razvijati ljubav prema glazbi vrhunskih autora, bio je poprilično hrabar potez. Kada smo se prvi put okupili i krenuli s uvježbavanjem četveroglasne partiture, bio je to šok, ali nakon nekoliko puta, kada je počelo dobro zvučati, oduševili su se.


Fra Stipica sa nekoliko članova zbora
I ponosan sam što je mladost to prepoznala. Naš repertoar uistinu dokazuje bogatstvo liturgije, od gregorijanskih korala, preko renesanse, baroka i romantizma do najsuvremenijih autora. Plodovi rada su čvrsta i prava prijateljstva, kumstva, ali i ljubavi. Pet bračnih parova upoznalo se i vjenčalo u našem zboru. Jedino što nam nedostaje jest velika dvorana za druženje – posvjedočio je fra Stipica.

Zavoljela barokna djela

Inženjerka kemije, Nikolina de Micheli Vitturi, članica je zbora od samog početka.

- U zboru imam puni staž. S vjeronauka sam prešla u dječji zbor, a iz dječjeg u zbor mladih. Tako sam se upoznala s klasičnom glazbom, a potpuno sam se zaljubila u barokna djela. Žao mi je što se takve melodije rijetko gdje u Splitu mogu čuti.

S vremenom sam počela pjevati i kao suradnik u zboru HNK, no Gospe od Zdravlja moja je konstanta koju ne mislim mijenjati. Prijateljstva, duhovnost, ljubav prema glazbi i brojna putovanja postali su moja svakodnevica. Proputovali smo cijelu Hrvatsku, pjevali papama u Rimu, sudjelovali na natjecanjima, posjećivali iseljenike u Italiji i Njemačkoj – kaže ona.

Tko pjeva, dvostruko moli

- Pjevati u zboru je i obveza, probe su dvaput tjedno, a nedjeljom se prisustvuje na misi u 10 sati. Tko pjeva, dvostruko moli, stoga, uz ljubav prema sakralnoj glazbi, važno je održavati i duhovnost.

Sudjelujemo na duhovnim obnovama, posjećujemo svetišta i gdje god dođemo, pjevamo! Najljepše zborske pjesme pjevali smo u brojnim katedralama, Mozartovoj rodnoj kući, ali i službenim prostorijama policije čekajući nekoliko sati na granici prigodom jednog hodočašća. Puni smo nevjerojatnih priča, a jedna takva je i moj životni put.

Kada sam se 2004. priključio zboru mladih, o glazbi nisam znao ništa! Uistinu nisam znao čitati note, a i teorija glazbe bila mi je potpuno nepoznata. No, orgulje i gregorijanski korali učinili su svoje i ja sam pronašao svoj san.

Iako sam završio studij zaštite okoliša, prošle godine skupio sam dovoljno hrabrosti i od tabule rasa postao student, sada već druge godine, na Institutu za crkvenu glazbu u Zagrebu – kazao nam je bariton Pero Prosenica.

Svima koji su zainteresirani i željeli bi se priključiti zboru mladih, vrata su širom otvorena. Informirati se mogu na web ili Facebook stranici zbora. Ipak, franjevci napominju da je potrebno proći audiciju, ali i, kako bi postali stalni član zbora, dokazati se redovitim dolascima.

 TIHANA MAROVIĆ, FOTO: JAKOV PRKIĆ/CROPIX

Petsto pjevača

Gospe od Zdravlja jedina je župa u Hrvatskoj koja ima svoj komorni orkestar. Kroz njega je u posljednjih 20 godina prošlo više od 63 glazbenika, dok je u zboru pjevalo više od pet stotina mladih (ne računajući one koji su pjevali manje od godinu dana).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. studeni 2020 04:04