StoryEditor
KulturaZbirka afrokulture ‘Božidar Anzulović’, dar hrvatske humanitarke dr. Katarine Carić

Zbirka afričke umjetnosti izložena u Jelsi

Piše PSD.
14. travnja 2011. - 15:41

Nakon što je slikar Juraj Dobrović lani Općini Jelsa velikodušno darovao svoju rodnu kuću iz 19. st. u staroj gradskoj jezgri, uključujući kulturno-povijesnu zbirku s 257 predmeta, te 50 svojih reprezentativnih grafika, slika i reljefa, osnovan je Muzej Općine Jelsa (MOJ muzej).

Osim te vrijedne donacije u sastav novoosnovane kulturne ustanove ušla je Zbirka kompozitora Antuna Dobronića. Kulturnjaci su zadovoljni jer je u ‘MOJ muzej’ ušla i Zbirka afrokulture “Božidar Anzulović”, dar hrvatske humanitarke dr. Katarine Carić.

- Rodna kuća slikara Dobrovića zaista ima posebnu ambijentalnu vrijednost, a u njezinu prizemlju gdje se krajem 19. i početkom 20. st. nalazio dućan s kolonijalnom robom smjestit ćemo Zbirku ‘Božidara Anzulovića’. Općina je o tome s dr. Carić već sklopila sporazum, a radi se o vrlo vrijednoj zbirci afričke umjetnosti, dakle, predmetima koje je ona prikupljala u razdoblju 1962.-1982. godine, tj. tijekom svoga rada za Svjetsku zdravstvenu organizaciju na Crnom kontinentu – kazala je Ana Kordić-Galić, ravnateljica Muzeja Općine Jelsa.

Tomu dodaje da je zbirka afrokulture posvećena rano preminulom sinu dr. Carić, a da sadrži čak 610 raznih predmeta čije je porijeklo iz zemalja Središnje i Sjeverozapadne Afrike, dakle, s područja na kojem žive pripadnici Berbera, Tuarega, Dogona, Dana, Ashantea itd.

Radi se uglavnom o glazbalima, ritualnim predmetima, maskama, fetišima, igračkama, skulpturalnoj plastici, oružju, predmetima iz kućanstva, nakitu, odjeći, obući i ostalim osobnim predmetima.

- Uređenje i prilagođavanje prostorije veličine oko 70 četvornih metara je u tijeku i Muzej će, uključujući zbirku o kojoj je riječ, svoja vrata zasigurno otvoriti već 1. lipnja o. g. Tako ćemo našim posjetiteljima učiniti dostupne sve zbirke osim onih u Pitvama koje su sada u depou, ali isto tako još ovoga ljeta organizirati i povremene izložbe u kući Dobrović, zato jer se vodimo geslom da turistima nisu dovoljni more i sunce, nego da im trebamo osigurati i druge sadržaje – zaključila je ravnateljica Kordić-Galić, koja je svoja prva muzejska iskustva stjecala kao kustosica u susjednom Muzeju grada Staroga Grada.

M. CRNČEVIĆ

Izdvojeno