StoryEditor
Kulturasedma umjetnost

Završio je 21. Splitski filmski festival: dobitnici su 'Oscuro animal' i 'Događaji u maglenoj komori'

Piše Hina
19. rujna 2016. - 12:45
albert_serra7-180916

Film 'Oscuro animal' autora Filipea Guerreroa iz Kolumbije dobitnik je Grand Prixa na 21. Splitskom festivalu u kategoriji dugometražnih filmova, dok je u kategoriji kratkometražnih filmova ta nagrada pripala filmu "Događaji u maglenoj komori" autora Ashima Ahluwalia iz Indije, objavljeno je u nedjelju navečer na svečanosti zatvaranja ovog Međunarodnog festivala novog filma.

Kako je obrazloženo, u filmu "Oscuro animal" slike pričaju priču, jedva da se izgovori riječ dijaloga i ta se nijemost prenosi i na gledatelje.

'Šutke gledamo film vizualne ljepote usporedive s nekom najboljom slikom koju išara kist stvarnosti, ratnog konflikta u Kolumbiji toliko univerzalnog da transcendira prostor i vrijeme', navodi se u obrazloženju.

Za film "Događaji u maglenoj komori" (Events in a cloud chamber) žiri je istaknuo zanimljiv način na koji je u filmu prikazana korelacija između procesa sjećanja i stvari koje su izgubljene.

'Također preko ovog filma dobivamo novi uvid u povijest indijske kinematografije, a film posebice čini zanimljivim suptilna doza humora od strane samog glavnog protagoniste', stoji u obrazloženju nagrade.

U kategoriji dugometražnih filmova dodijeljena je i posebna nagrada filmu 'Događaj' (Event) ruskog autora Sergeija Loznitza. Istaknuto je kako je to estetski i politički relevantan film u kojem se ogleda prošlost, sadašnjost i budućnost Rusije, ali i europske kinematografije.

Dvije posebne nagrade dodijeljene su u kategoriji kratkometražnih filmova. Za film 'Movements arising from different relationships - Between regularity and irregularity II',  japanskog autora Mashiroa Tsutania, žiri ističe kombinaciju znanosti i umjetnosti, odnosno 'povezanost struktura i stanica u mozgu miševa sa svemirom', kao i vješto korištenje glazbe i zvukova u kombinaciji sa pokretnim slikama.

Drugo posebno priznanje dodijeljeno je filmu 'The Meadow', autorice Jelae Hasler iz Švicarske. Film se, obrazloženo je, ističe svojom atmosferom i načinom na koji je sniman.
 

#SPLIT FILM FESTIVAL

Izdvojeno

08. srpanj 2020 22:44