StoryEditor
Kulturapuno lipo

Zarazna ležernost gitarističkog recitala Zorana Dukića

26. ožujka 2016. - 12:21
Zoran Dukić, virtuoz i pedagog Milan Šabić/eph

Ljubitelji klasične glazbe u Splitu ovoga su ožujka imali razloga puniti gledalište splitskoga kazališta i ostalih priručnih koncertnih prostora. Dogodila se tako neobična operna premijera u Splitu prvi put postavljenog Verdijeva "Ernanija", više vrijednih glazbenih programa u sklopu Dana kršćanske kulture, te nekoliko koncerata u kazališnom foajeu koji su nam prezentirali raskoš domaćih talenata. Brojem glazbenih događanja u tom razdoblju ne moramo biti zadovoljni, ali zanimljivost, raznovrsnost i kvalitetu ostvarenog ne možemo osporiti.

Nisku posebnih i lijepih proljetnih glazbenih događaja obogatila je i Glazbena škola Josipa Hatzea organiziravši u srijedu u kazališnom foajeu solistički koncert našeg proslavljenoga gitarista Zorana Dukića. Ovaj gitaristički majstor, u čijem smo muziciranju imali priliku uživati na istome mjestu prije četiri godine, ovjenčan je nagradama s gotovo svih najznačajnijih natjecanja gitarista, koncertirao je na svim kontinentima, a potvrdio se i kao vrstan pedagog odgojivši velik broj klasičnih gitarista na Kraljevskome konzervatoriju u Haagu, Visokoj glazbenoj školi u Auchenu i Visokoj glazbenoj školi u Barceloni.

Njegov ponovni dolazak u Split također je motiviran pedagoškim djelovanjem – dva je dana svoje znanje i iskustvo prenosio našim gitarističkim nadama. Tako je i koncert imao edukativnu notu, kroz nekoliko izgovorenih zanimljivih crtica o svakome djelu i njegovu autoru.

Uz nepogrešiv osjećaj za stil, neprikosnovenu tehniku, istančan umjetnički senzibilitet i muzikalitet, Dukića resi i zarazna ležernost te nevjerojatna sposobnost prisne komunikacije s publikom. Iz bogatog i vrijednog koncertnog programa, na kojemu su se našla i djela Joana Manena, Astora Piazzolle i Miroslava Tadića, posebno valja izdvojiti profinjene i iscizelirane interpretacije Weissove "Tombeau" i Ponceove "Esterllite", te hrvatsku premijeru tehnički i strukturalno kompleksne Sonate br. 4 Dušana Bogdanovića. Ugodno predvečernje glazbeno druženje s ovim izvanrednim umjetnikom zaključeno je Preludijem u c-molu paragvajskog skladatelja i gitarista Agustína Barriosa Mangoré.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. ožujak 2021 08:15