StoryEditorOCM
Kulturadrugo izdanje

Zanimljive teme na Međunarodnom festivalu arheološkog filma - od Nerona do antičkih mirisa

Piše PSD.
6. studenog 2012. - 20:44
Novost ovogodišnjeg 2. međunarodnog festivala arheološkog filma koji se održava u Splitu je uvođenje umjetničke selekcije i nagrade publike za najbolji film, najavila je na konferenciji za medije u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu prof. Lada Laura, direktorica Festivala.

Ravnatelj MHAS-a dr. Tomislav Šeparović rekao je kako ovaj festival u bogatom kulturnom tjednu nalazi svoje značajno mjesto i bitno dopunjuje kulturnu ponudu Splita i Hrvatske, a naglasio je kako su Split i Dalmacija idealno mjesto za ovakav festival, jer je upravo ovdje kolijevka hrvatske arheologije. Od ovog izdanja tri festivalske nagrade koje dodjeljuje međunarodni stručni žiri sastoje se od replike skulpture Vaska Lipovca “Hrvatski kralj”.

Festival započinje 8. studenog u 16.30 sati projekcijom filma “Najstariji indoeuropski kalendar”, redatelja Darka Puharića. Jedini hrvatski festival arheološkog filma ove će godine u dva festivalska dana 8. i 9. studenog prikazati osamnaest filmova u konkurenciji, a program započinje oba dana u 16.30 sati.

Filmovi arheološke tematike iz Italije, Francuske, Poljske, Irana, Grčke, SAD-a, Slovenije, Irske, Belgije i Hrvatske bave se raznolikim i zanimljivim temama, a među njima je i nagrađeni film s upravo završenog festivala u Bordeauxu “Ponovno pronađeni parfem”.

Da arheologija krije iznimno zanimljive priče, na festivalu se može vidjeti iz filmova koji govore o velikom rimskom požaru i Neronovu ludilu, o tome kakvi su se parfemi koristili u antici, o tajnama Vučedolskog kalendara i Stonehengea, o “pustinjskim katedralama” Korzike, gradu boga Baala, prvim Europljanima...

Baština otoka Brača

Osim filmova, u sklopu festivala 6. studenoga otvorit će se i izložba o iznimno bogatoj srednjovjekovnoj arheološkoj baštini otoka Brača. Autor izložbe je Hrvoje Gjurašin, a autor fotografija Zoran Alajbeg.

Na festivalu će boraviti i brojni ugledni gosti: Lydie Joan (programska direktorica Međunarodnog festivala arheološkog filma u Besançonu i članica žirija u Splitu), Audrey Habasque (predstavnica festivala u Besançonu), Luc Ronat (autor nagrađenoga filma “Ponovno pronađeni parfem”), Bernard David-Cavaz (redatelj filma “Grad i smrt”), Renée Colardelle, donedavna ravnateljica Arheološkog muzeja u Grenobleu i voditeljica arheoloških istraživanja o kojima govori “Grad i smrt”, Eugenio Bongioanni (redatelj filma “Baalbek i ideja Konstantinopola”), Darko Puharić (redatelj filma “Najstariji europski kalendar”), Hrvoje Jelavić Šako (autor filma “Dioklecijanovi podrumi”), Miran Erič (redatelj filma “Drevni Bled”), te Henri-Louis Poirier, redatelj filma “Putovanja klaustra”, čiji je film “Tragovi jednoga grada - Carcassonne” nagrađen 2010. u Splitu.

Stručni žiri festivala čine Joško Belamarić, znanstveni suradnik Instituta za povijest umjetnosti, Lydie Joan, programska direktorica Međunarodnog festivala arheološkog filma u Besançonu, Mate Zekan, muzejski savjetnik MHAS-a, Eduard Galić, redatelj, i Bruno Kragić, filmolog.

Valorizacija baštine

- Muzej hrvatskih arheoloških spomenika obogatio je Grad još jednim filmskim festivalom potpuno različita sadržaja od postojećih te pridonio valorizaciji kulturne baštine i arheoloških istraživanja. Sve je to odlična prilika za populariziranje Muzeja, arheologije te hrvatske kulturne i povijesne baštine - zaključuje Lada Laura.

RENATO KRAGIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 04:16