StoryEditor
Kultura'Ričporič' za najmlađe

Zaboravite izražavanje emotikonima i kraticama, Jasmina Žiljak Ilinčić podučava pripovijedanje narodnih priča i bajki kroz dramsku igru, pokret, ritam i improvizacije

2. listopada 2019. - 19:14

Prvog listopada u Splitu počinje interesantan program nazvan "Ričporič", koji je osmislila i vodi glumica i dramska pedagoginja Jasmina Žiljak Ilinčić.

Program je namijenjen djeci od četiri do 11 godina, a riječ je o dramsko-pripovjednom studiju u kojem će se razvijati i poticati kultura govorenja i pripovijedanja narodnih priča i bajki kroz dramsku igru, pokret, ritam, improvizacije i motoričke aktivnosti.

Jasmina Žiljak Ilinčić, kao i mnogi drugi pedagozi, opaža da sve više treba raditi na obogaćivanju izričaja mladih; isuviše se komunicira emotikonima i kraticama.

- Polaznici će razvijati maštu, glumačke, govorničke i socioemocionalne sposobnosti. Završni javni sat nije nam isključivi cilj, no ipak na kraju godine će svi polaznici imati priliku osloboditi se straha od javnog nastupa, pokazati svoj rad i tako stjecati izvedbena i glumačka iskustva.

U Dramsko-pripovjedni studio "Ričporič" dobrodošla su i djeca stranaca koja žele ovom vrstom kreativne aktivnosti usavršiti govorenje hrvatskog jezika, povećati samopouzdanje, osloboditi se treme, upoznati hrvatsku nematerijalnu kulturnu baštinu kroz narodne bajke i priče te raditi na razvoju socijalizacije i komunikacije.

Program će se odvijati u dvorani Pučkog otvorenog učilišta Božić u Splitu, a kako voditeljica ističe, nikakvo prethodno glumačko ili recitatorsko iskustvo nije potrebno. Program će trajati do polovice lipnja iduće godine.

Biografija

Voditeljica Jasmina Žiljak Ilinčić iz udruge Kries (Kreativno edukativni studio) diplomirana je učiteljica sa sedmogodišnjim glumačkim iskustvom u Gradskom kazalištu mladih u Splitu. Završila je niz glumačkih i dramsko-pedagoških edukacija u zemlji i inozemstvu te održala više od stotinu različitih edukacija i radionica za pedagoške djelatnike i djecu i mlade. Radila je u GKM-u kao glumica i voditeljica Dječjeg dramskog studija te u Kazalištu PlayDrama kao voditeljica Glumačkog studija za djecu i programa Forum – teatra za odrasle… Dobitnica je više stručnih nagrada.

 

Izdvojeno

12. kolovoz 2020 10:19