StoryEditor
KulturaOD RAVNIH NJIVA DO MEJA

Za ovim mjuziklom uz glazbu 'Đavola' Splićani će poludjeti: nestašica cukra i kave bila je muka, ovdje je hit inspiracija; Traže se glumci iz splitskog HNK koji znaju pjevati...

23. listopada 2019. - 16:30

U splitskom HNK održana je press konferencija na kojoj je bilo riječi o mjuziklu "Bambina", koji će se premijerno održati tek u veljači dogodine, na Valentinovo.

Rad je tek u pripremnoj fazi, tek se dijele uloge, ali intendant Srećko Šestan je kazao kako želi da publika bude u tijeku sa svim zbivanjima u teatru.

Upravo je završila i audicija za nekoliko uloga kojoj su pristupili studenti Umjetničke akademije, a glavne uloge nisu još ni podijeljene; redatelj Krešimir Dolenčić kazao je da će nastupiti glumci iz same kuće - koji uz to znaju i pjevati - a pridružit će im se i ostali ansambli te Neno Belan sa svojim bandom jer će se u mjuziklu izvoditi glazba "Đavola" iz osamdesetih.

Dolenčić kaže da su osamdesete bile interesantne godine, a autorica teksta Ana Tonković Dolenčić dodaje da su, barem u kolektivnom sjećanju, ostale zabilježene kao optimistične.

Međutim, nije sve bilo sjajno, bilo je krađa i malverzacija koje će biti prikazane usporedno s trima ljubavnim pričama.

U splitskom škveru gradi se tanker...

U splitskom škveru sredinom osamdesetih godina gradi se tanker "Bambina" za grčkog brodovlasnika.

Kao voditelj projekta dolazi mlad i neiskusan inženjer brodogradnje - baš takav treba direktoru koji ne želi da inženjer uoči uhodane mehanizme korupcije.

Kada se u sve upletu još i ljubavna priča s maturanticom na praksi, sindikalni problemi i obiteljske razmirice, rezultat je autentični mediteranski kaos.

Junaci ove priče dolaze iz prepoznatljive galerije splitskih likova, od Ravnih njiva preko škvera do Meja, a suprotstavljeni su društvenim razlikama i predrasudama koje se prepoznaju u svakom vremenu.

Terapija, a ne dijagnostika

Nostalgični jukebox - mjuzikl završit će sretno i "Bambina" će isploviti, jer, kako je rekla Ana Tonković Dolenčić, u ovom slučaju ne želimo da kazalište služi za dijagnostiku, nego za terapiju.

Neno Belan je dodao da je sretan što je postao dio ove kazališne ekipe, a i sami ravnatelji ansambala aktivno će raditi na projektu - ravnateljica drame Jelena Bosančić kao asistentica, a ravnatelj opere Jure Bučević kao dirigent.

Jasen Boko ovom je prilikom kazao da ne bježi od nostalgije kojom će djelo biti prožeto, premda nipošto neće biti namijenjeno samo pripadnicima srednje generacije koji su osamdesetih bili mladi.

Pipi i par-nepar

- Napunit ćemo mjuzikl lijepim sjećanjima, ali bit će tu i društvene kritike. Neki detalji bit će odmah svima poznati, ubacit ćemo ih kao znakove onoga vremena, od nestašice cukra i kave do Pajdinih dosjetki, reklame za Pipi i vožnje par-nepar, kazao je Boko, a intendant zaključio:

- Veoma je korisna bila i audicija kojoj su pristupili studenti, mnogi će naći mogućnost za umjetničko djelovanje u HNK, a vidio sam toliko kreativnosti i energije da mislim kako bi oni sami, sutra, mogli osnovati novi teatar.

 

item - id = 629480
related id = 0 -> 1032009
related id = 1 -> 1001617
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 06:57