StoryEditor

"Volim te jako" najbolji film opuzenskog festivala

Piše PSD.
29. kolovoza 2011. - 16:42
Dodjelom nagrada završio je prvi Opuzenski filmski festival. Najboljim igranim filmom proglašen je "Volim te jako" Phillipea Locqueta. Riječ je filmu koji govori o odrastanju trojice braće različitih očeva, ali istoga velikog srca.

Nagradu za kratki film Opuzenci su dodijelili "Trenutcima" portugalskog redatelja Nuna Rocha, filmu koji veliča snagu obitelji, opraštanja, te na koncu i u ovom slučaju ljubav.

Nagradu, kipić "Stjepan Filipović", opuzenski simbol otpora neprijateljima i težnji za slobodom, kako ju je osmislila direkcija festivala, a izradio je kipar Davor Popović, u kategoriji dokumentarnoga filma preuzeo je redatelj Damir Janeček, mladi bosanskohercegovački redatelj, koji se uz riječi podrške zahvalio publici, koja je prepoznala njegov hrabri rad i spremnost da se suprotstavi silnicima i njihovim nasilničkim metodama.

Janečekov dugometražni dokumentarac uz svoju snagu i krik očajničke potrebe za boljim vremenima i boljim ljudima prikazuje što se događa sa psima u Sarajevu i drugim dijelovima BiH, ali granice su oduvijek i svuda bile krhke kada preko njih trebaju prijeći nazadni mentaliteti koji u sebi nose sjeme razaranja, mržnje i nesnošljivosti, dok za kulturu i dobro najčešće ostaju krute, nepomične, a često puta i nepremostive.

Nagrada direkcije festivala otišla je Zoranu Kremi za srednjometražni dokumentarac "Če sem sem, ma beloga tovara ne zovem moro", komunikativni film o čakavskom pjesniku i u mladosti, ali i kasnije, slamatelju srdaca Nikoli Kraljiću, sniman u trenutku kada su ga pozvali u Zagreb na Filozofski fakultet da dođe podići svoju diplomu iz 1964. godine.

Na ovogodišnjem debitantskom opuzenskom filmskom festivalu sudjelovalo je 77 filmova, pa je tako opuzen postao kino na otvorenom. Organizatori se nadaju da će dogodine biti još i više projekcija, jer ako je suditi po posjećenosti i zanimanju građana, Opuzen film festival ima svijetlu budućnost.

Stanislav SOLDO
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. rujan 2020 01:01