StoryEditor
KulturaMOJ STAV

Vlatko Perković: Rad Kazališnog vijeća HNK Split je banalna farsa!

Piše PSD.
24. travnja 2011. - 21:50

“Slobodna Dalmacija” od 13. ovog mjeseca suočila je splitsku kazališnu publiku preko sadržaja ilegalne snimke “vijećanja” Kazališnog vijeća s tragikomičnim zgodama i nezgodama oko izbora intendanta HNK u Splitu, pa vas molim da ova moja kratka razmišljanja temeljena na spomenutom članku otisnete u sljedećem broju vašeg lista.

Jaki ‘razlozi’

 Dr. sc. Vlatko Perković
Dakako, neovlašteno snimanje je kazneno djelo, a to znači da ništa od onoga što je snimka zabilježila nema nikakvu pravnu valjanost. No, na drugoj razini, na razini saznavanja “razloga” kojima su eliminirani nepoželjni kandidati koji su se prijavili na Natječaj za intendanta HNK u Splitu.

Stoga se posve slažem s objavljenim objašnjenjem uvažene kolegice prof. dr. sc. Helene Peričić prema kojoj je rad Vijeća primjer banalne farse, a ona sama glavno lice savjesti članova tog vijeća. Jer, očigledno je da oni donoseći odluku o izboru intendanta nisu razmatrali programe kandidata, nego da su vršili eliminaciju nepoželjnih svojim neprimjerenim i bestidnim izmišljanjem kolokvijalnih fraza koje su trebale poduprijeti njihovu apriornu odluku.

Time je Vijeće posve obezvrijedilo svoj izbor, pa bi se za izrečene uvrede trebalo javno ispričati gospođi dr. Peričić i kandidatkinji Maji Goluži. A bilo bi uputno da isprike uputi i svom izabraniku zbog toga što je i sam njegov izbor takvim “vijećanjem” kompromitiran. Poslije toga Vijeće bi, dakako, trebalo s nužnim stidom podnijeti ostavku. Što se, pak, tiče samog bespravnog snimanja, to je u nadležnosti policije i sudskog pravorijeka.

Govoreći s osloncem na ono što sam pročitao u “Slobodnoj Dalmaciji”, “razlozi” eliminacije nepoželjnih kandidata kojima su pribjegli neki članovi Vijeća su jedinstveni presedan za svako prakticiranje ideje civiliziranog i demokratskog ponašanja. Ipak, ne trebamo se pitati zbog čega su pribjegli takvim “razlozima”. Za drugačiju eliminaciju nepoželjnih vijećnici jednostavno nisu bili dorasli.

Ni jedan član Vijeća nema ni znanja i kvalifikacija za ocjenu teatrološkog programa koji je, primjerice, književnica i dr. komparativne književnosti Helena Peričić, u čijem studijskom obimu upravo teatrologija ima važno mjesto, zasigurno predložila. To sudim po njezinim knjigama koje mi, teatrolozi, s razlogom cijenimo, a i njezinim priopćenjima na teatrološkim simpozijima koja očekujemo s velikim interesom.

Na temelju tog saznanja mogu zaključiti da Vijeće u takvom sastavu – ni jedan član nema iza sebe nikakva članka o složenoj estetskoj problematici kazališnog izraza, a ni odgovarajuću izobrazbu da komentira teatrološko štivo – o programu nije ni moglo razgovarati pa je pribjeglo prostačkom blaćenju.

Stekavši, dakle, uvid u takav njihov selektivni postupak, ostaje mi zaista složiti se s dr. Peričić da se autorizirani programi stave na uvid javnosti i struci i, što je najvažnije, splitskoj kazališnoj publici, gradu sa stoljetnom kazališnom tradicijom.

Uvjeren sam u sljedeće: da je uvažena kolegica Helena Peričić, koja ne živi u Splitu, nego zbog predavanja na dva fakulteta živi i u Zagrebu i u Zadru, znala da u Kazališnom vijeću nema ni jednog teatrologa ni akademskog građanina s humanističkom naobrazbom (a u Splitu imamo barem 10 doktora književnosti i još znatan broj s područjâ koja znanstveno zalaze u umjetnosti koje participiraju u kazalištu, a da i ne govorimo o samim praktičnim kazalištarcima), njoj bi zasigurno bilo ispod dostojanstva da svoj program daje na ocjenu takvom sastavu Vijeću, tj. njegovoj predodređenosti za proizvodnju puke farse – koja se, eto, sada okreće protiv njega samog.

Farsa se nastavlja?

Sve ovo tradicijski kazališni i humanistički Split zaista nije zaslužio. Pozdrav divnoj splitskoj publici koja je uzdržala svoje kazalište tijekom dugih deset godina kad su splitski kazalištarci bili beskućnici. Kolegijalni pozdrav gospođi prof. dr. sc. Heleni Peričić.

Kao građanin Splita zahvaljujem joj na tome što je svojom prijavom na natječaj pripomogla da se otkrije ono što je bilo nužno otkriti. Uvjeren sam da će njezin prilog (sada već možemo kazati: njezinu žrtvu) građani Splita i čitava kulturna javnosti znati cijeniti.

Sad je na ispitu Gradsko vijeće. Hoće li se farsa nastaviti?

vlatko perković

#VLATKOPERKOVIć#HNKSPLIT

Izdvojeno