StoryEditor
Kulturadva hrvatska redatelja o producentu

Veljko Bulajić kaže da je Branko Lustig bio vrsni profesionalac i odličan suradnik, a<br /> Branko Schmidt sjetio se domaće sarme koju je jeo kod njega na Beverly Hillsu

14. studenog 2019. - 15:32

Veljko Bulajić, dobro držeći doajen filmske režije, s Brankom Lustigom surađivao je na počecima svoje filmske karijere, prije više od pola stoljeća. 

- Ostao mi je u najljepšim uspomenama kao vrsni profesionalac i odličan suradnik, odgovoran pred svakim zadatkom koji bi preuzeo u realizaciji filmova. Karijeru je započeo upravo kod mene u filmu "Kozara", kao jedan od asistenata u organizaciji.

Nastavili suradnju na filmovima "Rat", "Uzavreli grad", "Skoplje '63"... Nakon tih filmova kod mene i drugih, u kojima se već osamostalio, otišao je u Ameriku i tamo napravio briljantnu karijeru, ali ostali smo stalno u prijateljskom kontaktu, rekao je Veljko .

I redatelja Branka Schmidta filmski put je također doveo  u kontakt s Lustigom.

- Kad netko dobije dva Oscara, više nemaš što govoriti. Bio je jedan od ljudi koji su obilježili film, domaći, američki, koprodukcije. Nas dvojica imali smo posebne simpatije jer smo obojica iz Osijeka.

Čim je on čuo da postojim, nekako smo se rano upoznali, družili i sprijateljili. Za mene osobno najveće iskustvo s njim vezano je za moj film "Vukovar se vraća kući", koji je bio naš predstavnik za Oscara.

Branko je u Hollywoodu organizirao svečanu projekciju, bio domaćin i održao uvodnu riječ. I ne samo to, bio sam gost kod njega doma na Beverly Hillsu.

Ono što je bilo najsmješnije jest da je Brankova supruga spremila sarmu i da je on sam kiselio kupus u kućici u svome dvorištu. Kako je tamo vruće, smrdilo je ko pas, pa se bojao da ga ne prijave. Zafrkavali smo se poslije na tu temu, da sam jeo sarmu kod njega doma na Beverly Hillsu.

Izdvojeno

12. srpanj 2020 04:48