StoryEditor
Kulturasvetla vassileva, giorgio surian i francesco hong IZVODE operne arije

Večeras: operne zvijezde na završnici Splitskog ljeta

Piše PSD.
14. kolovoza 2008. - 11:32
Na kraju 54, Splitskog ljeta nakon izvedbe opernih arija bit će dodijeljene nagrade Slobodne Dalmacije

Završni koncert 54. Splitskog ljeta bit će održan na Prokurativama ovoga četvrtka u 21 sat, a s izabranim arijama, zborovima i uvertirama nastupit će sopranistica Svetla Vassileva, tenor Francesco Hong i bas Giorgio Surian uz zbor i orkestar HNK Split pod ravnanjem mo. Ivana Repušića. Na programu će se naći najljepši dijelovi iz opera Verdija, Puccinija, Donizzettija, Gounoda i Giordana.

“Premda bih ovakve izvođače još više volio vidjeti u cjelovitoj izvedbi, koncert je sigurno prilika da se obožavateljima opere pridruže i novi”, kazao je Repušić. Svetla Vassileva Splitu se prvi put predstavila upravo na Prokurativama, na koncertu s Placidom Domingom, danas ima uspješnu međunarodnu karijeru, premda je uglavnom vezana uz Italiju.

Bas Giorgio Surian, rođen u Rijeci, umjetnički se oblikovao u milanskoj Scali i uz nju ostao trajno vezan. Nastupa s najvećim pjevačkim i dirigentskim imenima, a Repušić drži da je Surian, s obzirom na kvalitetu i karijeru, naš najveći operni pjevač uopće.

Francesco Hong, dirigent Ivan Repušić i Giorgio Surian Jadran Babić / CROPIX

- Pjevam veoma širok repertoar i priželjkujem još nastupiti u ulozi Nikole Šubića Zrinskog, karakter toga vojskovođe veoma me privlači, a na samom početku karijere pjevao sam njegovog protivnika Sulejmana - kaže Surjan.

On je i doveo u Split svoga mladog kolegu, Koreanca Francesca Honga koji se usavršava u Italiji i također nastupa širom svijeta. Hong je po dolasku u Italiju svoje teško izgovorivo ime promijenio u Francesco. Još kao student prve godine stalno je nabavljao nosače zvuka sa Surjanovim izvedbama.

Koncert je pak sastavljen od arija koje su izvođači predlagali jer im najbolje leže, a dirigent je načinio odabir. Kako kaže Surjan, nastojali su da se izmjenjuju “ozbiljne”, odnosno herojske arije s ležernijima i onima opće poznatima koje uvijek oduševe publiku.

Izložba i nagrade

Nakon koncerta, oko 23.30 sati u Dioklecijanovim će podrumima biti otvorena izložba “Heliotransfer” umjetnice Sanje Sašo, odnosno prikazan filmski zapis s njene podvodne izložbe u Modroj špilji na Biševu i izložen ciklus “Ljubavnici mora”, prikazi ljudskih tijela načinjenih od žice. Potom slijedi svečana dodjela nagrada “Judita” kojima žiriji Slobodne Dalmacije nagrađuju najuspješnije sudionike glazbenog i dramskog programa, te koktel.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 16:05