StoryEditor
Kulturazaboravljena tehnika

Umjetnička djela od ‘deca’ vina

Piše PSD.
17. lipnja 2013. - 12:21
U Hrvatskoj se tek nekolicina ljudi može pohvaliti umijećem u tehnici vinorela, gotovo zaboravljene stare tehnike slikanja vinom po papiru. Među njima je i Dražen Pačalat, kojeg je prije nekoliko godina “opilo” crno vino, pa njegov miris i boju prenosi na komad papira stvarajući prekrasne slike pune dalmatinskog ugođaja, starih kamenih kuća, ribara, težaka, prirode, mora.

- Ljubav me iz Zagreba dovela u Split gdje sam se intenzivno počeo baviti vinorelom. Čudesna je to tehnika koja pruža razne mogućnosti, čitav niz boja i nijansi, a jako je opuštajuća. Od davnina se slikalo sokovima prirode, od raznih bobica, do crnog čaja, čak i sipinim crnilom. Zbog masovne proizvodnje umjetnih slikarskih boja, vinorel je otišao u zaborav, što je šteta, kazuje nam Pačalat, odlučan u promociji ove jedinstvene umjetnosti koja se primjenjuje pomalo hedonistički, kako i priliči vinu.

- Odaberem neku sortu vina, uglavnom autohtonu, crno isključivo zbog tanina, i nalijem ga u čašu. U istoj čaši je vino za okrepu i za slikanje. U radu koristim obične akvarel kistove i nijanse reguliram vodom, a kod nanošenja oštrih crta prethodno treba isisati kist. To bude vrlo atraktivno publici. Za jednu sliku treba jako malo vina, manje od decilitra. Ostalo se popije. Za razliku od akvarela, u vinorelu nema popravaka otkriva nam detalje. Za crvenkastu boju odličan je babić, a Pačalat dosta koristi postup i dingač.

Nije nužno slikati skupim vinima, sva crna su dobra. Kroz vinorele želim promovirati naša vina, ali i skrenuti pažnju vinarima da su mogućnosti vinorela zaista velike, kaže Pačalat.

Merien ilićIzdvojeno

05. srpanj 2020 23:04